„Progovorile smo o nasilju, ne čuju nas!”

Na Okruglom stolu predstavljeni su najnoviji dokumenti koji su nastali kao reakcija na rodno uvjetovano nasilje prepoznato u svijetu, ali i u Hrvatskoj

Ilustracija

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, što čini čak 47% svih ubojstava. U 70% tih ubojstava počinitelji su bliske osobe, a u više od polovice slučajeva njihovi intimni partneri. Ovo su poražavajuće i šokantne statistike.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH svake godine provodi Kampanju „Bijele vrpce“ od 25. studenoga do 10. prosinca kroz „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama s invaliditetom“, a ovogodišnju Kampanju provedenu u više od 20 gradova i mjesta u Republici Hrvatskoj završila je Okruglim stolom „Progovorile smo o nasilju, ne čuju nas!”.

Na Okruglom stolu predstavljeni su najnoviji dokumenti koji su nastali kao reakcija na rodno uvjetovano nasilje prepoznato u svijetu, ali i u Hrvatskoj kao izuzetno važna tema: Strategija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2018. do 2023., dokument kojem je svrha postizanje ravnopravnosti spolova uz osnaživanje žena i muškaraca u državama članicama Vijeća Europe putem postojećih instrumenata, Sporazum o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kojim se šalje snažna poruka nulte tolerancije prema nasilju, novi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, te su se predložile izmjene Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Ujedno su bili predstavljeni rezultati rada SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja i provedene Kampanje.

 

Press materijal