Prijatelji životinja oštro se protive presađivanju organa sa životinja na ljude

- S jedne strane, obolijevamo od bolesti srca, koje su rezultat jedenja svinja, a istodobno transplantiramo čovjeku srce svinje. Ima li većeg apsurda?” - zgroženi su Prijatelji životinja

Foto: Press materijal

Iako nedavno presađivanje srca genetski modificirane svinje čovjeku neki doživljavaju kao veliki uspjeh medicine, Udruga Prijatelji životinja oštro se protivi korištenju životinja za pokuse, smatraju da presađivanje organa sa životinja na ljude nije medicinsko čudo, već stranputica znanosti.

Ističu da su ksenotransplantacije, odnosno prijenos organa ili tkiva sa životinja na ljude, opasne jer predstavljaju goleme rizike za ljudske pacijente. Naime, zbog fizioloških razlika između ljudi i životinja postoji velika mogućnost odbacivanja transplantiranog organa, a jaki lijekovi kojima se to pokušava spriječiti imaju ozbiljne nuspojave. Osim toga, postoji značajan rizik od nekontroliranog širenja dosad nepoznatih zoonoza i drugih zaraznih patogena jer se svinjski retrovirusi mogu prenijeti na ljude i izazvati smrtonosne pandemije. Zato je to potpuno pogrešan pristup spašavanju ljudskih života.

– Presađivanju srca genetski modificirane svinje čovjeku prethodili su mnogobrojni pokusi presađivanja svinjskog srca majmunima, a većina njih umrla je od zatajenja organa u roku od nekoliko sati ili nekoliko dana. Brojne ljudske i životinjske žrtve kroz dugu, bolnu, neuspješnu i smrtonosnu povijest ksenotransplantacija jasan su dokaz da takvo eksperimentiranje ljudskim pacijentima daje lažnu nadu u ozdravljenje, a životinjama donosi nezamislivu patnju i mučnu smrt – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Navode da su svinje po svojoj inteligenciji, društvenosti te sposobnosti za empatiju i privrženost superiorne psima, no ipak masovno stradavaju u industriji mesa, dok se u lošoj medicini uglavnom iskorištavaju za transplantaciju organa. Dodaju da, za razliku od ljudi, one ne mogu dati suglasnost za transplantacije, no i da mogu, ne bi pristale biti osakaćene, podvrgnute smrtonosnim operacijama i na kraju ubijene.

Prijatelji životinja ističu da već postoji etična alternativa, a to je razvoj tkiva srčanog mišića i drugih organa i dijelova organa iz ljudskih matičnih stanica, što ima potencijal za spašavanje tisuća života. Takve nove tehnologije mogle bi zamijeniti klasične transplantacije organa. Drugi način izostavljanja životinja iz monstruozne ljudske trgovine organima je edukacija o mogućnostima dobrovoljnog darivanja organa.

– Statistike pokazuju da građani Hrvatske najviše umiru od srčanih bolesti, što ne čudi ako se uzme u obzir da jedan stanovnik Hrvatske u životu pojede oko pet tona mesa! Veganskom prehranom i ostalim zdravim navikama može se spriječiti čak 80 % kardiovaskularnih bolesti, dok razvoj medicine i znanosti mogu unaprijediti jedino visokotehnološke metode koje ne koriste životinje – upozoravaju Prijatelji životinja.