Grad Sveta Nedelja kreće u izradu Demografske studije

Sveta Nedelja je jedan od rijetkih gradova koji ima pozitivan demografski trend, sukladno objavi prvih rezultata Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine

Foto: Press materijal

Pozitivan trend želi se zadržati, a postotak novih stanovnika značajnije povećati, kako bi se Grad i dalje razvijao. Razvoj stanovništva odvija se u stalnom djelovanju brojnih okolnosti i procesa koji utječu na njegov razvoj u užem i širem smislu. Promjene u ekonomskim, socijalnim, kulturnim i drugim čimbenicima značajno pridonose demografskim promjenama. Kako bi odredili smjernice populacijske politike te planirali gospodarski i društveni razvoj, Grad Sveta Nedelja pristupa izradi Demografske studije.

– S obzirom na pozitivne trendove i buduće investicije u našem gradu, krećemo u izradu Demografske studije Grada Svete Nedelje do 2035. godine. Cilj nam je kreirati smjernice za budućnost, kako bi i dalje bili grad poželjan za život i poslovanje, uz maksimalnu brigu za sve naraštaje. Želimo se i dalje planski širiti i razvijati, biti primjer drugima i podići naše standarde na još višu razinu – rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Za izradu Studije angažiran je doc. dr. sc. Marin Strmota, član Katedre za demografiju pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Katedra za demografiju kao zasebna ustrojbena jedinca Ekonomskog fakulteta, osnovana je 1996. godine i kao takva jedinstvena je u Hrvatskoj.