IZ UZOR-A UPOZORAVAJU: Prihvaćanjem Prostornog plana Grada Zagreba na sutrašnjoj sjednici Skupštine, omogućit će se izgradnja spalionice!

Udruga UZOR upozorava da Gradska skupština Grada Zagreba, na sjednici zakazanoj za 28. rujna, prema sadašnjoj najavi, odlučuje o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Zagreba, koji se usklađuje s Planom gospodarenja otpadom do 2015.godine

Plan gospodarenja otpadom jedan je od ključnih problema Grada Zagreba, na kojeg stalno upozoravaju i iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik. Prihvaćanjem točke o izmjenama i dopunama Prostornog plana Zagreba, na sutrašnjoj sjednici, omogućit će se izgradnja spalionice što je, kažu iz udruge, suprotno interesima svih građana metropole.

– Ovime se nastavlja, ne samo negospodarenje otpadom, nego i daljnja manipulacija planovima prostornog uređenja u Gradu Zagrebu u korist interesnih skupina. Ovaj put izmjenom građevinskog područja i usklađenjem Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. s Prostornim planom Grada Zagreba, suprotno odredbama više zakona i podzakonskih akata – kazala je Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge UZOR.

Spalionica je, navodi Genzić Horvat, projekt koji godinama koči razvoj sustava gospodarenja otpadom te donosi velike financijske i okolišne probleme za građane i građanke Zagreba, a i protivan je novom Planu gospodarenja otpadom RH.

– Naime, spaljivanje otpada i  zakonom ustanovljena obveza odvojenog prikupljanja, recikliranja, najmanje 50%, i održivog razvoja ne idu zajedno, jer su dijametralno suprotni – istaknula je predsjednica Udruge UZOR.

Prijenos sjednice GSGZ možete pratiti u programu Jabuke TV, sutra od 09.00 sati!