Prevencija raka vrata maternice i cijepljenje protiv HPV-a

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, koji je trajao od 16. do 22. 1., obilježen je 16. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice kako bi se žene podsjetilo na važnost reproduktivnog zdravlja i prevenciju zaraze.

Prema podacima Registra za rak, zadnjih 10 godina u Republici Hrvatskoj bilježi se 320 slučajeva raka vrata maternice godišnje, koji se svaki dan dijagnosticira jednoj ženi. Zato je posebno je važna prevencija već od adolescencije jer se rak vrata maternice javlja relativno rano, te najviše žena obolijeva u dobi između 35. i 55. godine života.

“U ime Grada Zagreba obilježavamo Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Ovo je aktivnost koju Grad Zagreb dugi niz godina podržava i vrlo nam je važna. Radi se o prilici da informiramo, potaknemo i podjsetimosve djevojke i žene da se brinu o svom reproduktivnom zdravlju, što se prije svega odnosi na redovite ginekološke preglede, ali i na mogućnost cijepljenja protiv HPV-a. Zagreb ima Centar za zdravlje mladih, gdje provodi aktivnosti. Studentice koje nemaju prebivalište u Gradu Zagrebu mogu besplatno obaviti ginekološke preglede i isto tako cijepimo protiv HPV-a”, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Predstavnici sustava javnog zdravstva 12. siječnja najavili su kako će se od iduće godine u Republici Hrvatskoj  ponovno uvesti Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Radna skupina Ministarstva zdravstva navela je da će  u prvoj fazi nacionalnog plana provoditi kotestiranje, odnosno iz jednog uzorka stanica radit će se Papa test i HPV test, što se smatra inovativnom metodom u otkrivanju i prevenciji raka vrata maternice.

Na društvenim mrežama i mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u tijeku je javnozdravstvena online kampanja Neću rak!

 

BUDI MRAK RODITELJ

Predstavljena je javnozdravstvena i edukativna kampanja Budi mRAK roditelj, koja je
usmjerena na prevenciju i zaštitu od raka, odnosno, HPV-a. O temama poput posljednjih rezultata procijepljenosti u Hrvatskoj, kao i mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a od petog razreda osnovne škole na press konferenciji govorili su brojni stručnjaci.

Cjepivo protiv raka postoji, na što upućuje niz studija poput najnovije studije iz Švedske koja pokazuje da Šveđanke cijepljene protiv humanog papilomavirusa dvostruko rjeđe obolijevaju od raka vrata maternice. Od 2016. godine u Hrvatskoj je omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenice i učenike. 1. razreda srednje škole i 8. razreda osnovne škole.

“Studija iz Švedske pokazuje da je zaštita od invazivnog raka vrata maternice vrlo visoka. To je važno saznanje, jer se do sada govorilo samo o zaštiti od predstadija raka vrata maternice.”- naglasila je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Udio cijepljenih protiv HPV-a do 15. godine iznosi 44%djevojčica i 25% dječaka. Roditelji dječaka sve više prepoznaju važnost cjepiva te postoji kontinuirani porast. No prema strategiji Svjetske zdravstvene organizacije 90 posto djevojčica u dobi od 14 godina treba biti procijepljeno kako bi se eliminirala opasnost od raka maternice.

“U ovoj kampanji primarno se obraćamo roditeljima koji donose odluku o tome hoće li se djecu cijepiti protiv raka. U narednim mjesecima obrazovat ćemo javnost putem različitih kanala, poput društvenih mreža i influencera kako bi došli do što većeg broja roditelja…Kampanju Budi mrak pokrenuli su tadašnji studenti medicine još 2009. godine koji su uvidjeli da postoji potreba da se educiraju mladi o najčešćim karcinomima koji su prisutni u društvu i načinima kojim ih možemo prevenirati. Kampanja je oživljena 2019. godine kako bismo podigli svijest o tome da u Hrvatskoj postoji cjepivo protiv raka, protiv HPV-a koje je besplatno i  dostupno svim mladima do 25. godine “, rekao je Marko Gangur, Nacionalni koordinator projekta Budi mrak.

“Do 15 godine primaju se dvije doze, a nakon 15 godine 3 doze, a cjepivo štiti čak i nakon 15 do 20 godine od cijepljenja…. Bitno je da se cijepe u ranoj dobi jer je to dob u kojoj nisu stupili u spolne odnose, a ako dođe do nezaštićenog spolnog odnosa cjepivo će ih zaštiti”, dodao je Marko Gangur.

Imaju oko 300 studenata edukatora u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci te je educirano između 7 do 10 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. Procijepljenost je unutar tri godine porasla skoro tri puta,a upravo će se od ove godine aktivno pozivati djecu od 5. razreda na cijepljenje protiv HPV-a. „Iznimno je bitno da se cijepe i djevojčice i dječaci, jer infekcija uzrokovana HPV-om ne pogađa isključivo žene i djevojke, nego mogu oboljeti mladići i muškarci. Isključivo cijepljenjem oba spola možemo zaštititi od razvoja predstadija i invazivnih karcinoma u starijoj životnoj dobi.“- objasnila je dr. šk. medicine Neda Ferenčić Vrban, tajnica Lige protiv raka.

HPV je uzročnik raka vrata maternice, ali i još drugih 5 vrsta raka. Prema švedskoj studiji djevojčice koje su se cijepile od 10. do 17.godine protiv HPV-a, zaštićene su od pojavnosti raka za 88%, dok one koje su se cijepile od 17. do 30. godine života, zaštićene su 53%. U usporedbi s mnogim drugim metodama prevencije raka poput kontrole duhana, smanjenja konzumacije alkohola, povećanja tjelesne aktivnosti ili borbe protiv pretilosti; cijepljenje protiv HPV-a ima trenutni pozitivan učinak na zdravlje i vrlo je učinkovito.

“Cijepiti se nikad nije kasno, mi preporučujemo cijepljenje svima do 25. godine i onima koji su spolno aktivni i onima koji su možda razvili već neke promjene, jer cjepivo štiti od 9 tipova virusa. Nismo imali nikakve zabilježene ozbiljnije nuspojave, osim lokalnih reakcija koje su uobičajene. Cjepivo je napravljeno po istom principu poput cjepiva protiv hepatitisa B kojim su naša djeca procijepljena, neka u rodilištu, neka u prvoj godini života, a ostatak u šestom razredu”,  zaključila je prim. Marija Posavec, Predsjednica Hrvatskog društva za
školsku i sveučilišnu medicinu.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA