Predstavljeni rezultati istraživanja “Roditeljstvo i karijera”

Predstavljeni su rezultati istraživanja “Roditeljstvo i karijera”, koje je provedeno na nacionalnoj razini, o izazovima s kojima se nose zaposleni roditelji. Rezultati pokazuju, fleksibilnost u organizaciji je visoko na listi prioriteta zaposlenih roditelja, pogotovo žena. Najboljim poslodavcima dodijeljene su i plakete MamForce, kojima ulaze u klub onih koji dobro uređuju obiteljski i poslovni život svojih zaposlenika.

– Istraživanje je pokazalo da 65 posto roditelja mora raditi određene kompromise u karijeri zbog roditeljstva, što nije dobro ni za roditelje ni za organizacije u kojima rade, tako da je potrebno napraviti određene prilagodbe u organizaciji rada i procesa kako bi se to uskladilo, i kako bi se sve životne uloge mogle ispuniti. Zanimalo nas je koja je razlika između mama i tata, više žena, 45 posto njih ima više izazova i prepreka u karijeri s kojima se susreću, u odnosu na 16 posto muškaraca. To znači da u tom dijelu postoji prostor za poboljšanje, da se omogući izjednačeni uvjeti muškarcima i ženama, rekla je Diana Kobas Dešković, autorica projekta MamForce.

Iako postoje brojne prepreke s kojima se zaposleni roditelji susreću, kompanije im na razne načina izlaze ususret:

Poslodavci sve više prepoznaju važnost podrške roditeljima, tako da i same organiziraju rad, za početak da im radno vrijeme i mjesto bude fleksibilno, što podržava i novi Zakon o radu, tako da se ta fleksibilnost može koristiti do osme godine djetetovog života što je izuzetno važno. Omogućuju roditeljima slobodne dane za polazak u vrtić, za privikavanje na jaslice ili za odlazak u školu, organiziraju ljetne kampove jer imamo duge praznike, razne radionice za djecom tijekom zimskih praznika. I inače im pružaju podršku, u učenju recimo, pokušavaju naći način kako pomoći roditeljima, jer je pred djecom sve više izazova pri svladavanju školskog gradiva.

Bez obzira na to što je sustav maksimalno posvećen roditeljima, i dalje postoje brojni izazovi na koje nailaze:

– Zaposleni roditelji nailaze na rigidno radno vrijeme, velike zahtjeve rada, koji ih onemogućuju da se isključe izvan radnog vremena, izuzetno je važno imati uredovno radno vrijeme, i ne ulaziti u privatno vrijeme kada su ljudi sa svojom djecom. Tu je i prekovremeni rad gdje u velikom dijelu rade više od 40 sati tjedno.
Najboljim poslodavcima koji su po raznim kriterijima prijateljsko radno okruženje za obitelj dodijeljenje su plakete MamForc. Jedan od dobitnika je Kristijan Cinoti i tvrtka koju predstavlja.

– Da, mi smo isto dobitnik MamForce standarda, prošli smo cijelu evaluaciju. Mi se, u našoj tvrtki, zalažemo za pravednost i istinu bez obzira o spolu i to je rezultiralo da dobijemo taj standard.

Istraživanje je provedeno u okviru projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koji promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost. Projekt je sufinancirala Europska komisija, a koordinator je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.