SDP: Nacionalni program za mlade kasni, ponižavajuć je i ne nudi rješenja

Nakon šest godina, Vlada je donijela nacrt prijedloga Nacionalnog programa za mlade, koji je upućen u javnu raspravu, no on je ponižavajuć za mlade, ne nudi rješenje za njihove probleme, niti se mladi u njemu prepoznaju, rekla je Sabina Glasovac, saborska zastupnica:

– Nacionalni program djelovanja za mlade je potpuno neinventivan, zastario i ne nudi perspektivu mladima u Hrvatskoj. No, to ne čudi ako uzmemo u obzir da je u izradu, u radnoj skupini, imenovani su predstavnici udruga i mladih koji su bliski HDZ-u, pa je rezultat logičan. Mreža mladih Hrvatske, koja ujedinjuje sve udruge mladi u Hrvatskoj, uopće nije imala pristup, niti ju se išta pitalo ni uključilo u izradu plana, a nije jedina. Ured za demografiju i mlade RH sjedi jedan, vraćamo ih na popravni. Nadamo se da će ova pressica i okrugli stol koji ćemo organizirati narednih dana u Saboru biti naš doprinos javnoj raspravi da se program popravi, i da imamo dokument koji trasira što država kani učiniti s mladima, a ne da diže ruke od njih. Država za mlade ne brine.

Forum mladih SDP-a ranije je pozvao sve mlade koji se bave politikom da se izradi Nacionalni plan za mlade, koji je sada donesen sa šest godina zakašnjenja:

– Kada smo vidjeli, nismo mogli vjerovati, rekao bi Delić, ljudi je li ovo moguće, ludnica. Ovo što su nam HDZ-ovci iz središnjeg državnog ureda producirali daleko je od ludnice, to je upravo suprotno, sterilno, bezlično dosadno. Ovo je na razini seminarskog rada za kojeg studentima ne bi trebalo šest godina da ga produciraju. Postoje pozitivne strane, dotaknuli su se jače participacije mladih, pogotovo kroz savjete mladih, dotaknuli su se zelenih politika, mentalnog zdravlja, ali nedovoljno. Postavlja se pitanje ima li u tom programu kvalitetnih i jasnih politika stanovanja. Nema. Ima li u tom programu jasnih i kvalitetnih politika koje će unaprijediti studentski standard. Nema. Ima li u tom programu išta o građanskom odgoju. Nema. Ima li u tom programu išta o zaštiti manjina, LGBTQ mladih. Nema, rekao je Lovro Lukavečki, predsjednik Foruma mladih SDP-a.

Participacija mladih u politici je na nikad nižim granama, i HDZ ne vidi ništa loše u tome, rekao je Karlo Vedak, potpredsjednik Foruma mladih SDP-a, koji se zalaže za uvođenje građanskog odgoja u škole:

– Građanski odgoj se pokazao kao dobar mehanizam i alat kultiviranja demokratskog duha i političke socijalizacije mladih koja je krucijalna za konsolidaciju naše mlade demokracije. On se trenutno provodi međupredmetno i proizvodi nejasne i teško prative rezultate. Smatramo da se zato mora uvesti kao zaseban predmet, nešto što je SDP već napravio, u Rijeci, ali i u drugim lokalnim sredinama. Istraživanja iz tih mjesta, koja su provedena na mladim ljudima koji su sudjelovali u programu građanskog odgoja, pokazuju fantastične rezultate. Mislimo da se takav primjer dobre prakse treba prenijeti na nacionalnu razinu. Pozivamo ih, uzmite ono što je SDP na lokalnoj razini pokazao da valja, da funkcionira, i da pokazuje dobre rezultate.

Smeta ih, dodaje Vedak, i što su u Nacionalnom programu za mlade izostavljene manjinske skupine:

– Svjedoci smo toga da mladi, koji su pripadnici nacionalnih manjina, primjerice pripadnici romske ili srpske nacionalne manjine, su socijalno isključeni iz naše države, nemaju jednak pristup svim pravima, marginalizirani su, obrazovni sustav je slijep na njihove specifične probleme i ostaju diskriminirani u Hrvatskoj.

Nacionalni plan je napravljen za razdoblje od 2023. do 2025. godine, ali tek je sada upućen u javnu raspravu, što znači da bi mogao biti implementiran do kraja godine, zaključuju iz SDP-a.