Rak prostate: Rano otkrivanje i smanjenje smrtnosti

Što je prostata?

Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza
stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva te je dio muškog reproduktivnog sustava. Glavna funkcija prostate je proizvodnja guste bijele tekućine koja stvara sjeme kada se pomiješa sa spermom koju proizvode testisi. Sjeme štiti i energizira spermu dok putuju do ženske jajne stanice.

Najčešće promjene na prostati su upala (prostatitis) i benigna prostatična hipertrofija (BPH).Kod mnogih se muškaraca oko 50. godine organ na raznim  dijelovima poveća, što se zove povećana prostata ili hipertrofija prostate. Upala prostate ili prostatitis mnogo je rjeđe oboljenje nego povećana prostata Prostatitis se javlja kod muškaraca mlađih od 50 godina je često bolno stanje koje uključuje upalu prostate, a ponekad i područja oko prostate. Znanstvenici su identificirali četiri vrste prostatitisa: kronični prostatitis ili sindrom kronične boli u zdjelici. akutni bakterijski prostatitis. kronični bakterijski prostatitis.

 

Rak prostate

Rak prostate jedna je od najčešćih vrsta raka. Mnogi karcinomi prostate rastu sporo i ograničeni su na prostatu, gdje ne mogu izazvati ozbiljnu štetu. Međutim, dok neke vrste raka prostate rastu sporo i možda će trebati minimalno liječenje ili ga uopće neće biti, druge su vrste agresivne i mogu se brzo širiti.

Uzroci raka prostate

Uzroci raka prostate uglavnom su nepoznati. Ali određene stvari mogu povećati rizik od
razvoja stanja. Šanse za razvoj raka prostate povećavaju se kako starite.
Većina slučajeva razvija se kod muškaraca u dobi od 50 godina ili starijih.
Muškarci čiji otac ili brat oboljeli od raka prostate i sami su pod blago
povećanim rizikom. Nedavna istraživanja također pokazuju da pretilost povećava
rizik od raka prostate.

 

Liječenje raka prostate u Hrvatskoj

U Zagrebu je održan okrugli stol zdravstvene tematike naziva “Rak prostate – kako
potaknuti rano otkrivanje i smanjiti smrtnost”. prof.dr.sc. Igor Tomašković, dr. med., specijalist urolog iz KBC-a Sestre Milosrdnice te predsjednik Hrvatskog urološkog društva istaknuo je važnost podizanja svijesti o raku prostate.

“Važno je informirati sve muškarce koji su stariji od pedeset godina da rak prostate nema
ranih znakova, nema simptoma. Važan je preventivni pregled. Jedini način da rak prostate otkrijete u ranijoj fazi je da odete na pregled. Nema nikakvih simptoma koji su nužni, koji bi Vas uputili da se nešto zbiva. Ako u obitelji imate rak prostate, ako je od raka prostate bolovao otac ili brat, onda treba otići ranije na pregled, znači iza 45 godine. Taj pregled je jednostavan. Najčešće se kombinira s vađenjem krvnog nalaza prostata specifičnog antigena (PSA) i onda se u konzultacija is urologom određuje daljnja frekvencija i potreba kontrolnih pregleda”, rekao je Igor Tomašković.

Ovaj znanstveni susret posvećen je podizanju svijesti o raku prostate koji predstavlja najčešću malignu bolest među muškarcima i treću po smrtnost među muškom populacijom.

“Govorili smo o rasprostranjenosti raka prostate u Hrvatskoj. Hrvatska ima registar za rak. Jedan od najstarijih takvih registara u svijetu. Pratimo neke osnovne karakteristike, odnosno raspodjelu malignih bolesti u Hrvatskoj. Za rak prostate imamo podatke. Dakle, to je najčešći novootkriveni rak u Hrvatskoj još od 2016. godine dokad je to bio rak pluća. Godišnje imamo gotovo 3000 novih slučajeva, s padom u 2020. godini od gotovo 600 slučajeva koji je nastao kao posljedica Covid-19 pandemije, odnosno manjeg broja postavljenih dijagnoza. To je treći najčešći maligni uzrok smrti u Hrvatskoj, nakon raka pluća i raka debelog crijeva u muškaraca. Preživljenje je nešto preko 82 posto”,  objasnio je Marijo Šekerija, voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Broj oboljelih od rak prostate je u porastu, ali s iznimkom dvije pandemijske godine koje su
dovele do umjetnog pada. Zbog toga, rak prostate detektiran je  u 20 posto manje slučaja tijekom pandemijskih godina. Razlog tome je što tijekom tih godina nije bilo dovoljno preventivnih pregleda. Svi oni koji su preskočili svoje redovite posjete urologu trebaju svakako nastaviti gdje su stali prije pandemije.

“Mi u Hrvatskoj zadnjih 20 godina imamo jedan pad smrtnosti, koji bi mogao biti brži odnosno strmiji, ali stvari se kreću u dobrom smjeru. Na europskoj razini se od prošle godine sugerira uvođenje organiziranih programa ranog otkrivanja gdje bismo također mogli doprinijeti da se što veći dio slučajeva otkrije u ranoj fazi.”, dodao je Marijo Šekerija,

Velimir Korak, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate istaknuo je važnost javnozdravstvenih akcija u prevenciji smrtnosti od ove bolesti. “Naša
glavna zadaća je održavanje javnozdravstvenih akcija  na kojima informiramo muškarce starije od 50 godina da se testiraju na rak prostate, tzv. PSA test i da se njihova bolest otkrije čim ranije jer je u tome slučaju puno lakše liječenje i prevencija smrtnosti”, naglasio je Velimir Korak.

Testovi za rak prostate
Ne postoji jedinstveni test za rak prostate. Svi testovi koji se koriste za pomoć u dijagnosticiranju stanja imaju prednosti i rizike o kojima bi vaš liječnik trebao razgovarati s vama. Najčešće korišteni testovi za rak prostate su:

  • krvne pretrage
  • fizički pregled vaše prostate (poznat kao digitalni rektalni pregled ili DRE)
  • MRI skeniranje
  • biopsija
  • Saznajte više o tome kako se dijagnosticira rak prostate

 

PSA testiranje

Krvni test, koji se naziva prostata-specifični antigen (PSA), mjeri razinu PSA i može pomoći u ranom otkrivanju raka prostate. Ako ste stariji od 50 godina, možete zatražiti od liječnika opće prakse test PSA. PSA testovi se ne koriste rutinski za otkrivanje raka prostate jer rezultati mogu biti nepouzdani. Vašu razinu PSA također mogu povisiti druga stanja koja nisu kancerogena. Povišene razine PSA također ne mogu reći liječniku imate li po život opasan rak prostate ili ne. Ako imate povišenu razinu PSA, možda će vam biti ponuđeno MRI skeniranje prostate kako bi liječnici mogli odlučiti trebate li dodatne pretrage i liječenje.

 

Zaključno

Svijetlo plava vrpca simbol je borbe protiv karcinoma prostate i podizanja svijesti populacije o mogućnostima prevencije smrtnosti od raka prostate. Kod raka prostate važna je sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje bolesti kod pacijenta. Danas je PSA test puno lakše obaviti, što prije 15 godina i nije bilo tako
jednostavno.  Rak prostate može se liječiti na tri načina: operacijom, hormonalnom terapijom ili radio terapijom. U samo dijagnozu bolesti uključeni su urolozi, onkolozi i drugi specijalisti.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.