Predstavljen novi pročelnik za mjesnu samoupravu, što Grad planira s mjesnom samoupravom?

Do početka ove godine, Gradski ured za mjesnu samoupravu i Gradski ured za civilnu zaštitu i sigurnost, bili su razdvojeni uredi, no od 1. siječnja, Tomislav Tomašević ukinuo je čak 11 gradskih ureda, a onaj za civilnu zaštitu pripojio Gradskom uredu za mjesnu samoupravu

Foto: Zagrebancija.com

Gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević predstavio je javnosti novog pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost. Putem javnog natječaja na to je mjesto izabran Andro Pavuna. Radi se o magistru psihologije i doktoru političkih znanosti, a dojmljivo je da je objavljivao i znanstvene radove na području prometne psihologije i ljudskih prava. Ima dugogodišnje iskustvo u javnom i privatnom sektoru, a u sustavu sigurnosti Republike Hrvatske radio je niz godina.

Do početka ove godine, Gradski ured za mjesnu samoupravu i Gradski ured za civilnu zaštitu i sigurnost, bili su razdvojeni uredi, no od 1. siječnja, Tomislav Tomašević ukinuo je čak 11 gradskih ureda, a onaj za civilnu zaštitu pripojio Gradskom uredu za mjesnu samoupravu.

Nema sumnje kako će čovjek s toliko bogatim iskustvom rada u sigurnosti Republike Hrvatske dobro upravljati sustavom civilne zaštite u Zagrebu i sigurnosti, no pitanje je što će biti s mjesnom samoupravom? Hoće li sustav mjesne samouprave pasti u drugi plan ili novi pročelnik ima plan?

Platforma Možemo uoči izbora imala je ambiciozan plan oko mjesne samouprave. U svom programu prepoznali su važnost mjesne samouprave za ravnomjeran razvoj grada Zagreba i upozorili kako su vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora samo formalna.

Posebno su u svom programu upozoravali na zatvorenost jedinica mjesne samouprave.

– Iako Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi definira mjesne odbore kao „oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima…”, u praksi je rad VMO-a i VGČ-a nepoznat većini stanovnika njihovih područja. Nakon pritiska vijećnica i vijećnika zeleno-lijeve koalicije, Grad je tek 2017. na svojim stranicama počeo objavljivati zapisnike sa sjednica JMS-a te pojedine popratne akte međutim u teško pretraživu formatu i nedovoljno sustavno- naveli su u svom programu.

Zato su iz platforme Možemo najavili sveoubhvatnu reformu mjesne samouprave nakon što dođu na vlast.

– Reformiranjem sustava kako bi ojačao položaj mjesne samouprave znatno ćemo podići njezin demokratizacijski potencijal.  Bude li mjesna samouprava imala jasne ovlasti i odgovornosti, građani će biti zainteresirani za njezin rad i sudjelovati u njemu i njegovu nadziranju- najavili su iz platforme Možemo.

Za jačanje funkcije mjesne samouprave naveli su nekoliko stvari koje će promijeniti: prenošenje novih ovlasti na jedinice mjesne samouprave iz samoupravnog djelokruga grada, uvođenje prava „uvjetnog veta” čime se smanjuje neravnoteža u odnosu prema središnjoj gradskoj vlasti, jačanje konzultativne uloge – primjerice da predsjednici vijeća jedinica mjesne samouprave dobiju status savjetodavnih članova Skupštine te jačanje pozicije građana u odnosu prema jednicima mjesne samouprave.

Ukratko, najveći cilj kada je mjesna samouprava u pitanju jest „otvaranje mjesne samouprave prema građanima uz prenošenje većih ovlasti na gradske četvrti i dokidanje onih oblika samouprave koji imaju samo formalni značaj.“

Ipak, pitanje je hoće li za ovoga mandata nova gradska vlast uspjeti u svom naumu. Iz krugova bliskih gradonačelniku doznali smo kako se smanjenje broja mjesnih odbora i njihovo spajanje i slični takvi zahvati, planiraju za kraj mandata, odnosno da će sve do kraja mandata biti pripremljeno, a da će se onda u sljedećem to provesti.

-Trenutno je fokus na približavanje vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora građanima. Želimo im pokazati čemu te jedinice mjesne samouprava služe i da su upravo građani ti koji u njihovu radu trebaju sudjelovati. Postupno će se ići i s tim većim ovlastima jedinicama mjesne samouprave – rekao nam je član platforme Možemo i jedan od vijećnika u jednom vijeću gradske četvrti.

Vidjet ćemo i što će novi pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu i civilnu zaštitu i sigurnost raditi po pitanju jačanja funkcije jedinica mjesne samouprave i smatra li da su smjer i rješenja koja je platforma Možemo navela u programu- dobri.

* članak napisan uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama