Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Izvor:https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/6922/smanjimo-smrtnost-od-kardiovaskularnih-bolesti

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, u partnerstvu s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije, započeo je s provedbom projekta „Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije“ – KardioPRotect. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskoga socijalnog fonda i državnoga proračuna RH, a početna konferencija održana je u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić-Gradu. Projekt je predstavio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik, a u ime Zagrebačke županije, osnivača Zavoda, podršku projektu uputio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Najvažnije je prevenirati!“, poručio je Tomljenović dodavši kako se prevencijom spašavaju životi, ali i štede sredstva za dugotrajna liječenja koja se onda mogu usmjeriti u daljnju prevenciju.

„Naš cilj je osvijestiti ljude i približiti im probleme kardiovaskularnih bolesti“, rekao je Gajnik pobrojivši niz promotivnih aktivnosti koje će se provoditi.

Tako će u devet gradova Zagrebačke županije biti organizirani preventivni pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Također, projekt obuhvaća intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala. Očekuje se da će projektom – kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede – biti obuhvaćeno 65.000 osoba. Prva od devet planiranih kampanja, s preventivnim pregledima (kontrolom šećera u krvi, mjerenjem krvnoga tlaka i saturacije kisika u krvi), održat će se 7. listopada u Velikoj Gorici, na prostoru sajmišta.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.746 kuna od čega je 85 % iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 25% iz proračuna RH.

 

Izvor: Izvor:https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/6922/smanjimo-smrtnost-od-kardiovaskularnih-bolesti