Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježio se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na višestruki femicid na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je načine na koji grad pomaže ženama, žrtvama obiteljskog nasilja. Radi se o savjetovalištima, skloništima i stambenom zbrinjavanju za žene, žrtva nasilja u obitelji. Dolenec ističe: “Kod borbe protiv nasilja nad ženama, važno je osnažiti njihovu ekonomsku neovisnost, zato što veća ekonomska neovisnost znači brži i lakši izlazak iz ciklusa nasilja.”

Rada Borić (Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba) se osvrnula na problem nedostatka etičnosti u slučaju kada se teške vijesti o nasilju u obitelji prenose na senzacionalistički način. Istakula je kako je nužno uvesti strožije kažne za počinitelje i  uspostaviti učinkovitije sudove. Naše društvo se suočava s problemom normalizacije nasilja u vezama kod mladih te je potrebno uvesti seksualno obrazovanje.

Javni dužnosnici i aktivisti nalaze se pred mnogim izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova radi na prvom SOS telefonu za žene starije životne dobi kako bi mogle prijaviti nasilje u obitelji.