Ponavlja se povijest u SDP-u što se kandidata tiče

Autor: Sanjin Španović 12/8/2012 14:49

Prije četiri godine Zoran Milanović pozvao je na Iblerov trg Milana Bandića. Pokazao mu je ankete u kojima je pisalo da Bandić ne može postati ponovno gradonačelnik bez obzira što je kandidat SDP-a.

Milanović mu je ponudio da se povuče i da stranka kandidira nekoga između Igora Rađenovića i Josipa Kregara. Oni su, pokazivale su ankete, mogli pobijediti.

Bandić je to odbio i rekao da on ide na izbore. Osvojio je 15 posto više glasova u prvom krugu nego lista SDP-a koju je nosio i sastavio Zoran Milanović.

-.-Nenad Dugi / CROPIX-.-Bernardić zasad odbija ideju da se povuče iz utrke protiv BandićaGradonačelnika kojeg je stavio na zadnje mjesto liste branio je izjavom da je „Milan Bandić najbolji kandidat u Zagrebu za gradonačelnika“. Zbog te izjave se premijer vjerojatno i danas kaje.

Povijest se u SDP-u ponavlja. Samo su protagonisti drugi izuzev onog glavnog.

Bernardić opet doživljava sudbinu učitelja Milana Bandića

Zoran Milanović ponovno na Iblerov trg zove kandidata stranke za gradonačelnika i ponovno radi isto što je predložio i Bandiću. Nudi Bernardiću časni uzmak iz utrke jer mu ankete pokazuju da nije favorit nad onim istim, ali sada nezavisnim, Milanom Bandićem.

S druge strane SDP ima svoje ankete koje pokazuju da treći sudionik sastanka, ministar zdravlja Rajko Ostojić stoji bolje od Bandića i da ga može lako pobijediti.

Bernardić ponovno tako doživljava još jednu sudbinu svog nekadašnjeg učenika Milana Bandića. A svojski se trudi ne biti kopija Milana Bandića.

Zasad, Bernardić Milanovićev prijedlog odbija, ne želi ni pomisliti da ne krene u utrku za gradonačelnika. Potvrdio ga je, piše i sam na svom Facebooku, jednoglasno gradski odbor stranke.

Dobiva tako javne lajkove podrške i pokazuje Milanoviću da ga gradski SDP-ovci i dalje podržavaju.

Teško ipak da Milanović ima vremena za Facebook, a kamoli za Bernardićev profil.

No, nebitno. Nije trenutno važno je li Davor Bernardić dobar ili loš kandidat za gradonačelnika. Kao ni to što je on ipak neprepoznatljiv biračima svoje stranke, a zatim i onim neodlučnim.

Osobno sam iznimno veliki kritičar poteza Davora Bernardića, njegovih kikseva i krivih procjena. I dalje mislim da mora puno toga popraviti ako želi pobijediti Bandića kao i da se mora okružiti drugačijim timom ljudi koji bi bio sposoban i iskren.

Činjenica je ipak kako je SDP Davora Bernardića sredinom listopada postavio za kandidata SDP-a i da su iza njega stali ministar Rajko Ostojić te potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Ovaj potonji je najbliži i najodaniji suradnik Zorana Milanovića.

On je od prvog dana podržavao Bernardića i odlazio s njime u obilaske gradskih organizacija SDP-a kada je on skupljao potporu za pobjedu nad Ivom Jelušićem. Mnogi kažu da je to bilo po želji Milanovića koji je Mimicu poslao da pazi na njega.

Kada je taj Mimica rekao da je Bernardić najbolji kandidat za gradonačelnika SDP više nije imao alternative. Ako nisu bili sigurni da je Bernardić najbolji kandidat onda su kandidaturu mogli odgoditi i razmisliti o drugim imenima.

Postavili su pravila igre i započeli igru. A pravila dok se igra se ne mogu mijenjati. Ili ipak mogu?

Kao kada Mamić u Dinamu smjeni trenera zbog jednog poraza

Snažnim medijskim pritiskom pokrenuli su lavinu sumnji u Bernardića. Time su štetili i stranci jer Davor Bernardić nije lokomotiva SDP-a, već obrnuto. Stranka ima veći rejting od njega.

Poput Zdravka Mamića u Dinamu odlučili  su promijeniti svog trenera nakon jednog poraza koji nisu očekivali.

Anketa kojom se vode jest poraz SDP-a i to neočekivani. No, oni su tom treneru dali povjerenje da osvoji naslov (prvaka ili gradonačelnika) u svibnju. Sada trenera žele promijeniti umjesto da razmisle o tome kako poboljšati nastup i sadržaj Davora Bernardića.

Umjesto truda mnogih medijskih napisa koji srozavaju načetu sliku SDP-a moglo se pokušati poraditi na Bernardiću, ispraviti njegovu krivu odluku o kalkuriranju stvaranja kukuriku koalicije u Zagrebu sa HNS-om i HSU-om i slično.

Ili su mogli to napraviti u tišini na najbezbolniji način bez da si učine štetu. To očito nisu znali.

Ostojić će prvo morati objasniti zašto je bolji od Bernardića za kojeg je rekao da je najbolji kandidat

Još jučer su se u Skupštini grada Zagreba neki zastupnici SDP-a šalili i sprdali sa likom i djelom Ante Zvonimira Golema kojeg je vrh stranke maknuo sa mjesta predsjednika gradskog HDZ-a.

Bilo je to nakon što ga je cijelu noć u središnjici stranke Karamarko nagovarao da sam napravi častan uzmak.

Sada to isto radi Zoran Milanović Davoru Bernardiću.

Ukoliko Rajko Ostojić zaista postane kandidat te stranke on će imati isti program kao i Bernardić, strategiju Zagreb 2020 koju je radio sa Bernardićem. Kakav će njegov nastup i potezi biti teško je prognozirati, ali sigurno je kako će se do tada potrošiti vrijeme na peglanje situacije.

Ostojić će morati objasniti kako to da je on kandidat, a ne Bernardić. Kao i to po čemu se on razlikuje od Bernardića i što misli o svojoj rečenici potpore i salvi epiteta Bernardiću kao najboljem kandidatu na službenoj objavi kandidature svog štićenika.

A u narodu će Ostojić biti nametnuti protukandidat Milanu Bandiću. Istom onom kojeg je prije četiri godine Milanović želio maknuti pa ovaj to nije dopustio.