‘Poklon s pričom’ ove je godine posvećen osobama starije životne dobi

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je projekt 'Poklon s pričom – Story Super Božić sa Superseniorima' nastavak prošlogodišnjeg uspješnog projekta, koji prije svega ističe važnost pravih životnih vrijednosti i svega onoga što Božić zaista simbolizira, a ove godine posvećen je osobama starije životne dobi tzv. Superseniorima

Ideja ovogodišnjeg projekta je kroz scenografiju, gastronomsku i edukativno-zabavnu ponudu uključiti građane svih dobi, posebice starije i djecu, u razne aktivnosti, a osim toga, ove godine će osobe iz javnog života svoje poklone – ručno izrađene kuglice za bor – darovati Superseniorima.

Kuglice će biti izložene tijekom cijelog Adventa, a moći će se i zamijeniti za donaciju, čiji cijeli iznos ide Zakladi Zajednički put za različite modele pomoći i rada sa starijim osobama. Ono što se ovom akcijom prije svega želi poručiti jest želja za aktivnim uključivanjem osoba starije životne dobi u svakodnevicu te omogućavanje da budu što aktivniji i imaju što bogatiji i bolji život.

Organizatorica Ivona Čulo, detaljnije nas je upoznala s idejom iza projekta ‘Poklon s pričom’.

– Ponosna sam što je naš sad već tradicionalni projekt ‘Poklon s pričom’ ove godine posvećen Superseniorima, osobama starije životne dobi koji zaista zaslužuju svu našu pozornost i skrb jer, osim što su stariji od nas, nisu nimalo drugačiji i imaju iste želje i potrebe kao i svi drugi članovi društva, a nažalost, prečesto ih marginaliziramo. I to bez ikakavih razloga, jer oni su mudriji, s puno više iskustva, topliji, emotivniji, uvijek su na raspolaganju da nam pomognu, a najmanje što im mi možemo dati zauzvrat jest da im omogućimo da budu što sretniji. Posebno me veseli što će i ove godine puno osoba iz javnog života sudjelovati u ‘Poklonu s pričom’ te donijeti svoje ručno izrađene kuglice za bor koje će biti izložene tijekom Adventa, a moći će se zamijeniti za donaciju, čiji cijeli iznos ide Zakladi Zajednički put za različite modele pomoći i rada sa starijim osobama. Pozivam stoga sve da dođu u Preobražensku i zabave se s nama! Mi ne brojimo godine nego osmijehe – kazala je Čulo.

Zaklada Zajednički put kontinuirano podiže kvalitetu života starijih osoba Grada
Zagreba uključujući ih u zajednicu.

– Izrazito smo ponosni i počašćeni što sudjelujemo u ovom zajedničkom projektu za kojeg vjerujemo da će pridonijeti osvještavanju javnosti o potencijalima koje starije osobe imaju i kojima doprinose boljitku zajednice. Osim potencijala i kapitala starije osobe imaju i svoje specifične želje i potrebe s kojima smo kao društvo nedovoljno upoznati. Blagdansko vrijeme je vrijeme kada se nadamo da će vječni Supersenior Djed Mraz ispuniti naše želje, a ovim projektom želimo omogućiti da želje seniora zaista budu ispunjene – rekla je upraviteljica Zaklade Zajednički put, Ines Vrban.

Posebni savjetnik Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dr. sc. Tomislav Madžar također je iskazao podršku projektu u ime Predsjednice, pod čijim se visokim pokroviteljstvom projekt i ove godine održava.

– Osobe starije životne dobi su osobe kojih ima oko milijun, dakle svaka četvrta osoba spada u skupinu starije životne dobi. Zbog takve demografije moramo prema njima biti izuzetno empatični i suosjećajni. Zato je ovakva akcija hvalevrijedna. Trebamo svi sudjelovati i promijeniti naše društvo da bude bolje za sve nas i, ponajviše, bolje za naše umirovljenike – rekao je Madžar.

Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić na samom kraju press konferencije zahvalio se organizatorima na doprinosu ovogodišnjem programu Adventa te pozvao sve građane da se aktivno uključe, kako u aktivnosti koje će im ‘Poklon s pričom’ pružiti, tako i u doniranje sredstava koja će se prikupljati tijekom Adventa u Preobraženskoj ulici za daljnji rad Zaklade Zajednički put.

Kroz božićnu scenografiju, glazbenu i drugu ponudu ove godine održat će se i bogat program ‘Super Božić’ koji će kroz svoje aktivnosti angažirati sve dobne skupine jer je Božić metafora ljubavi, zajedništva te brige za one najugroženije, a to su prije svega najmlađa i najstarija populacija. Cjelodnevni program ‘Super Božića’ imat će za svakog po nešto. Najmlađi posjetitelji srijedom će moći sudjelovati u kreativnim radionicama, a subotom i nedjeljom se družiti s Djedom Mrazom u kutku Djeda Mraza. Oni nešto stariji uživat će uz glazbu DJ-a na prijepodnevnoj subotnjoj Spitzi i zabaviti se petkom na večernjim koncertima različitih poznatih glazbenika. Supersenior Disco Fever utorkom večer je posvećena osobama starije životne dobi te je zamišljena u stilu plesnih večeri koje će vratiti duh nekadašnjih zagrebačkih plesnjaka.

Osim toga, tijekom cijelog Adventa svakog radnog dana organizirat će se različite radionice za osobe starije životne dobi te Super Božić za Superseniore, posebna manifestacija organizirana samo za njih s koncertom i poznatim izvođačem kao i izložba Poklon s pričom, ručno izrađenih i ukrašenih kuglica za bor koje su izradile osobe iz javnog života, Superseniori te svi građani i posjetitelji grada Zagreba.