Počela je škola, vozači oprez!

Roditelji, prilikom dovoza djece u školu nemojte nepropisno parkirati svoja vozila jer time ugrožavate sigurnost ostale djece koja nisu jasno vidljiva zbog svoje visine

Press materijal

Više od 400.000 djece danas je krenulo u školu. Među njima je i 40.000 najmlađih sudionika koji kreću u prvi razred i većina njih prvi će puta samostalno sudjelovati u prometu. Ovim putem još jednom pozivamo sve vozače i ostale sudionike u prometu da povećaju oprez kako bi dječje putovanje do škole i natrag bilo sigurno. Pozivamo i roditelje da konstantno upozoravaju djecu da put u školu nije igra i da poštuju prometne propise.

Policija će u narednim danima biti prisutna u blizini škola u svim policijskim upravama i posebnu će pažnju usmjeriti na nepropisno parkiranje i brzinu u blizini škola.

Roditelji, prilikom dovoza djece u školu nemojte nepropisno parkirati svoja vozila jer time ugrožavate sigurnost ostale djece koja nisu jasno vidljiva zbog svoje visine.

Djeca su zaigrana i nesvjesna opasnosti koje skriva promet.  Aktivnostima koje će provoditi unutar škola policija će im skrenuti pozornost na to koliko je važno pridržavati se prometnih propisa i koje sve potencijalne opasnosti promet skriva. Međutim, pojačan oprez vozača i roditeljski savjeti doprinijeti će njihovoj sigurnosti na početku njihovog obrazovnog putovanja.

Zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika prometa:

– nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,

– vidno polje im je ograničeno,

– zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,

– sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena,

– nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,

– često reagiraju nenadano, impulzivno zato što su zaigrani,

-nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Roditelji, vi ste uzor ponašanja svoje djece u prometu. Svojim primjerom im ukažite na važnost pridržavanja prometnih propisa i naučite ih da put do škole nije igra.

Našim prvašićima, ali i svim ostalim učenicima, želimo sretan i siguran početak školske godine.

 

Press materijal