PLIN NIJE TRANZICIJSKO GORIVO

Zelena akcija organizirala je zanimljivu tribinu pod nazivom „Plin nije tranzicijsko gorivo“. Koliko je plin kao fosilno gorivo štetan za naš okoliš, te imamo li adekvatnu zamjenu samo su neke od tema

Uporabom plina, nastaju emisije metana koji ima jači i štetniji utjecaj na klimatske promjene od ugljikovog dioksida (CO2). Iako se metan kraće zadržava u atmosferi od CO2, on je puno opasniji. Ovo je samo dio činjenica na koje su ukazali sudionici tribine “Plin nije tranzicijsko gorivo”, a ovom prilikom predstavljena je i nova znanstvena studija o klimatskim promjenama.

– Studija nam govori koliko još dugo možemo koristiti fosilna goriva, uključujući i plin. Ako bi htjeli zadržati porast temperature za 2 stupnja, s ovim načinom korištenja fosilnih goriva, imamo vremena do 2035 godine. Svrha je poručiti svima da možemo spriječiti daljnje katastrofalne posljedice klimatskih promjena – objasnila je članica Zelene akcije Marija Mileta.

Unatoč odrednicama Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, objavljena je nova lista od najmanje 90 novih plinskih infrastrukturnih projekata koje Europska unija razmatra za javno financiranje.

– Na toj listi nalaze se i plinski projekti u Hrvatskoj, uključujući i LNG terminal koji je planiran na Krku. Ova politika Europske unije nije u skladu s onim što je dogovoreno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, kojeg je u travnju 2016. godine potpisalo svih 28 država članica – dodala je Mileta.

Glavna poruka tribine jest da se novim plinskim infrastrukturnim projektima, te plinu kao fosilnom gorivu trebamo suprotstaviti obnovljivim izvorima energije.