MIA ČORAK SLAVENSKA: Proglašeni najbolji hrvatski mladi plesači suvremenog plesa

Sudionici iz cijele Hrvatske od šest do 26 godina na nastupili na Mia Čorak Slavenska prestižnom natjecanju

Mia Čorak Slavenska, najprestižnije natjecanje mladih plesača u dobi od 6 godina na više, održano po jedanaesti puta u Zagrebu ovog vikenda u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka pod nazivom „Glazba i pokret“. U organizaciji Hrvatske glazbeni mladeži, te okupljenih 57 sudionika iz cijele Hrvatske, natjecanje je pokazalo izniman talent, trud, zalaganje i darovitost mladih zaljubljenika u plesni pokret, ali i pokazalo najbolje što u ovom trenutku u plesnom stvaralaštvu suvremenog izričaja Hrvatska ima. Natjecanje se održalo uz veliku potporu i suradnju s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport te Centrom za kulturu Trešnjevka, te još nekim partnerima.

Najbolji plesač natjecanja Mia Čorak Slavenska, koje se ove godine održalo po jedanaesti puta je Elena Beganović iz Velike Gorice, odlučili su članovi žirija u sastavu: Desanka Virant, Zagorka Živković, Jasna Čizmek Tarbuk, Branko Banković i Bosiljka Vujović Mažuran. Nagradu je uručio Dinko Bogdanić osnivač natjecanja.

Titulu najperspektivnijeg plesača natjecanja Mia Čorak Slavenska pripala je Bruni Videka iz Splita.

Ujedno su dodijeljene nagrade najboljim plesačima u A kategoriji 6 do 10 godina, B kategoriji od 11 do 13 godina, C kategoriji od 14 do 15 godina, te D kategoriji od 16 godina.

U A kategoriji svi sudionici su dobili priznanja i nije biran najbolji plesač.

Najbolja plesačica od 11 d

o 13 godina je Ema Šlogar iz Zagreba, u kategoriji od 14 do 15 godina titulu najbolje je ponijela plesačica Mia Bošnjak iz Velike Gorice, dok su u kategoriji od 16 godina slavili plesačica Elena Beganović (nositeljica i titule Najbolji plesač natjecanja Mia Čorak Slavenska) te plesač Marino Jakovčević iz Splita.

Natjecanju je nazočio i Remus Dimache, solist baleta HNK iz Splita, kao mentor nekolicine natjecatelja, a voditelj je u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu u kojemu se održava svako ljeto Radionica suvremenog plesa. Prvonagrađeni u B, C i D kategoriji dobili su za nagradu i sudjelovanje na ljetnoj Radionici suvremenog plesa 2018. godine upravo u Grožnjanu.

Hrvatska glazbena mladež više od šezdeset godina svog iznimno aktivnog djelovanja usmjerila je i na otkrivanje nadarenost kod mladih, te im sustavno pruža potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice u svom umjetničkom izričaju.

Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Hrvatska glazbena mladež u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za kulturu obrazovanje i šport, Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Natjecanje Mia Čorak Slavenska čime želimo stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Svoje ime – Mia Čorak Slavenska – natjecanje je dobilo prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici, a održava se svake godine.

Izvor: Hrvatska glazbena mladež