Petek predložio da Grad Zagreb financira boxove za otpad na cijelom području grada

Renato Petek, gradski zastupnik SDP-a, još se jednom, na konferenciji za medije, osvrnuo na novi sustav naplate otpada. Kaže, gradska vlast prešućuje ključne informacije, što znači da potiho uvode poskupljenja. Slično se dogodilo s vrtićima gdje će najviše biti pogođeni oni koji su dosad plaćali najmanje…

– To je, nažalost, loš model komuniciranja, koji je već praksa ove vlasti, gdje se predstavlja samo ono što je njima u interesu, a preskaču se teme koje su bitne za građane, koje negativno utječu na njihov standard, kao što će ovo biti slučaj. Slično se dogodilo kad je za dio građana poskupio odvoz otpada. Tada se preskočilo reći, ono što sam tada i tvrdio, a kasnije se i dokazalo, da je poskupljenje na one koji žive u stanovima, na samce kojih je preko 30 posto u Gradu Zagrebu, i one koji imaju djece koja koriste pelene. Na njih je novi sustav naplate otpada utjecao drastično, njihovo poskupljenje je značajno.

Na sjednicu Gradske skupštine uvrstio je i amandman prema kojem bi u svim dijelovima grada bili postavljeni podzemni spremnici za otpad…

– Da svi spremnici, bez obzira na vrstu, trebaju biti besplatni svima, da Grad Zagreb treba financirati, ne samo u centru grada, nego i izvan njega i da svi građani, koji plaćamo isti prirez, trebamo imati iste uvjete, ne može se dogoditi diskiminacija koja je trenutno na snazi, da u centru grada će građani, valjda će se ostvariti obećanje gradonačelnika, dobiti podzemne spremnike, dok u drugim dijelovima grada, u svom trošku i na kredite moraju graditi boksove i kupovati komunalnu opremu koju im treba osigurati gradska Čistoća, Holding i Grad Zagreb.

Na taj način pomoglo bi se građanima, time bi se ispravila nepravda, dodao je Petek…

– Mnogi su mi se javljali, iz raznih višestambenih objekata, da za dva boxa moraju platiti oko 100 tisuća kuna, što im značajno utječe na održavanje zgrade, jer se plaća iz pričuve. Značajno im utječe na popravke koje su planirani, na objektima ili slično, što će morati odgoditi da bi postavili kavez ispred zgrade, često na zelenim površinama ili parkirnim mjestima, što je suludo, i da zbog toga onemoguće redovno održavanje, a znamo da održavanje zgrada često ima loš učinak u RH i da se tome ne pridodaje pažnja.

Podsjetimo, u novi način naplate vrtića sada će ući neoporezivi dijelovi plaće, što će u izračnu dovesti do poskupljenja od jeseni.