Gradski SDP o Nagradama Grada Zagreba i Nagradi Zagrepčanka godine

Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini održao je medijsku konferenciju povodom aktualnih tema Nagrade Grada Zagreba i Nagrade Zagrepčanka godine.

“Radi se o gospođama koje su svojim herojskim postupcima, svojim izlaskom u javnost prokazale svu trulež, nefunkcionalnost i nezakonite rabote u hrvatskom zdravstvu. Ali krenimo redom. Prvo Mirela Čavajda. O njoj ne moram puno govoriti. Svi ste upoznati s kalvarijom koju je ona prolazila. Na koji način ju je HDZ-ovski zdravstveni sustav sažvakao i ispljunuo. Ona je u velikoj životnoj traumi, u trenutku kad joj je dijagnosticirano da nosi plod koji ima maligni tumor i koji može biti životno opasan i za trudnicu i za plod, nije joj omogućen pobačaj u Republici Hrvatskoj, nego ga je morala u vlastitijoj organizaciji o vlastitom trošku odraditi u Sloveniji”, rekla je gradska zastupnica Davorka Moslavac Forjan.

Istaknula je kako je Mireli Čavajdi prekid trudnoće morao biti omogućen te da je protuzakonito bila odbijena. Dodala je kako je  Mirela Čavajda u cijeloj toj situaciji imala dovoljno snage da izađe s pričom u javnosti te da je herojski sve ispričala i senzibilizirala javnost na taj problem i pridonijela njegovom rješavanju.

“Drugi primjer je gospođa Ana-Maria Šimundić, trenutna ravnateljica KB Sveti Duh. Prije nego što je gospođa Šimundić postala ravnateljica u bolnici Sveti Duh nisu se uopće obavljali pobačaji. Liječnici i sestre na ginekologiju na Svetom Duhu imali su priziv savjesti. Oni su uskraćivali nešto što je temeljno ljudsko pravo žene, pravo na izbor, pravno na pobačaj koje je upisano u Ustavu u Zakonu o zaštiti prava pacijenata, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. To je građankama Grada Zagreba, ali i šire bilo uskraćeno. Dolaskom gospođa Šimundić na čelo ove institucije počeli su se obavljati pobačaji”, objasnila je zastupnica Moslavac Forjan.

 

Sveti Duh je bio jedina bolnica u Gradu Zagrebu koja nije radila pobačaje. “Gospođa Šimundić na dnevnoj bazi prima prijetnje i kaznene prijave. Međutim ona i hrabro i dalje provodi ono što je već trebalo biti omogućeno, a nije. Dakle, vidimo da su ova dva primjera oba povezana s nefunkcioniranjem zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj, kojeg vodi upravo taj isti HDZ i njim upravlja, koji je protiv nagrađivanja ovih dviju hrabrih žena. HDZ već godinama sustavno radi na uništenju hrvatskog zdravstva i uvodi puzajući privatizaciju hrvatskog zdravstva”, dodala je Moslavac Forjan.

Zaključno je postavila pitanje gradskom zastupniku iz kluba HDZ-a Mislavu Hermanu, nije li mu neugodno što je rekao da gospođe Šimundić i Čavajda ne zaslužuje Nagrade Grada Zagreba.