Tomašević, Bačić i Fuchs obišli radove na gimnaziji Tituša Brezovačkog

U tijeku su radovi na sanaciji Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je stradala u potresu. Školu su danas obišli gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima, te ministri Branko Bačić i Radovan Fuchs. Radovi bi trebali biti završeni do rujna, pa bi učenici u nju mogli krenuti s početkom nove školske godine, rekao je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

– Gimnazija Tituš Brezovački je građena u 17. stoljeću, kao samostan. Vrlo je, u arhitektonskom i povijesno-umjetničkom smislu vrijedna, pojedinačno je zaštićeno kulturno dobro i kao takva je posebna zahtjevna za obnovu, kako za projektirati tako i za isvesti. Imamo kontradiktorne zahtjeve koje često spominjemo, s jedne strane mora biti ojačana na razinu 3 da može izdržati najjače potrese, a s druge strane mora izgledati kao izvorna građevina, budući da je arhitektonsko vrlo vrijedna. U tom smislu smo morali, po naputku ministarstva kulture, izvorne projekte obnove novelirati i raskinuti prvotni ugovor s izvođačem, raspisati novu javnu nabavu i započeti s ovom fazom radova kroz novi ciklus.

Prije tri godine tri dimnjaka pala su u atrij škole gdje održavamo tjelesni odgoj, tada sam osjetio olakšanje što nitko nije poginuo, ali osjećaji su bili pomiješani jer smo morali otići, i već smo tri godine izmješteni, rekao je ravnatelj škole Damir Jelenski.

– S druge strane, kada vidim kako se gradi i obnavlja, s kojom brigom, pogotovo o sigurnosti, tada mislim da se isplatilo čekati tri godine na sigurnijem i boljem mjestu od ovog gradilišta, da se vratimo u sigurnu, lijepu i novu školu, novu, a jednu od najstarijih zgrada na gornjem gradu, arhitektonski biser baroknog doba. Roditelji, učenici i mi profesori jedna čekamo da se vratimo ovdje, kada gledamo kako napreduje obnova, kada vidimo da je izvjesno da ćemo se za pet mjeseci vratiti ovdje, sve tri godine će se isplatiti, jer ćemo se za duga vremena riješiti primisli da smo u staroj nesigurnoj zgradi.

Škola će, bez obzira što će proći temeljitu obnovu, izgledati identično kao prije potresa, potvrdio je Jelenski:

– Oni koji su bili prije vidjet će samo razliku u podovima, zidovi će ostati identični. Naravno da će biti obnovljeni parketi, pločice i kamen na podu. Nama će to ostati isti Tituš samo s novim pločicama. Ja sam u ovu školu došao prije 30 godina, svaki kamen, svaku ciglu, svaku rupu osjećam i znam da će biti identično kad se vratimo. Ljudi koji su bili tri-četiri puta u Titušu pitat će je li ovdje išta napravljeno, zgrada je ista kakva je bila. Da, ali kad prođete kroz gradilište, kada vidite koliko je željeza stavljeno u zidove, tada znate da ste na sigurnom mjestu.

Zadovoljstvo mi je reći da radovi idu prema planu, te da će škola biti završena do početka školske godine, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs:

– Škole u Zagrebu, kao što ste vidjeli, uz svu skepsu, idu dobro, obnova koja je pri završetku, osim u četiri škole, koje neće moći započeti novu školsku godinu. Povlačenje sredstava koje je Vlada osigurala u okviru Fonda solidarnosti i NPOO-a, jer će se sredstva kombinirati, će u najvećoj mjeri biti utrošena i projekti će biti realizirani.

Na području Grada Zagreba obnovljene su sve osnovne škole, a u tijeku je sanacija još četiri srednje.