Povećan broj ‘Savjetovališta za majke i djecu’

Novo 'Savjetovalište za poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta' nalazi se u Domu zdravlja Zagreb- Centar na adresi Avenija Većeslava Holjevca 22

Foto: PrtScr Jabuka TV

Uz postojeća četiri, od sada je dostupno i peto Savjetovalište za poticanje rasta i razvoja djeteta i to u Domu zdravlja Zagreb – centar. Na ovaj način unaprijeđena je dostupnost usluga besplatnog savjetovanja bez uputnice u zajednici.

– Intencija kroz tih pet Savjetovališta nam je pružiti podršku obiteljima u mjestima gdje žive, osigurati im zdravstvenu uslugu koja je besplatna, na način kada obitelj dolazi u savjetovalište da ne treba uputnicu. Htjeli smo to osigurati u istočnom, zapadnom i južnom dijelu grada. Tu su naše stručne patronažne sestre koje pružaju stručnu pomoć kroz cijelo odrastanje djeteta, negdje do treće godine – izjavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević.

Kroz savjetovalište obitelj može ostvariti različitu podršku kao što je njega dojenčadi i male djece, dojenje i zdrava prehrana. Velika potreba na razini gradskih četvrti postoji i za uslugom savjetovanja u pravilnom pozicioniranju i stimulaciji, takozvani baby handling.

– Kod nas je nekoliko različitih programa koji se mogu provoditi grupno ili individualno. Sretni smo da smo uspjeli urediti veliku dvoranu koja je multifunkcionalna jer se u njoj održavaju simpoziji koji se tiču zdravlja u zajednici i zaštiti zdravlja. Osim toga, dio dvorane uređen je za djecu, a imamo i posebnu sobu koja je više uređena za individualni pristup, za preglede i mjerenja – istaknula je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – centar Antonija Balenović.

Grad Zagreb osigurao je sredstva za opremanje i adaptaciju prostora u okviru projekta Ambulanta za laktaciju pri Kliničkoj bolnici Sveti Duh, osigurao je i klupe za prematanje i dojenje djece, a godišnje se izdvoji 300 000 kuna za održavanje besplatnih trudničkih tečajeva čime se žele unaprijediti mjere pronatalitetne i socijalne politike s ciljem da se stvori socijalno okruženje unutar kojega će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurno odrastanje.