Otvorena galerija ´Laval Nugent´ na Gornjem gradu

Autor:: M. M. 11/27/2009 22:25

-.-Ivan Radovic-.-Danas je Zagreb i zagrebačka kuturna scena postala bogatija za još jednu umjetničku galeriju, koju je nakon dugogodišnjih priprema otvorio mladi kolekcionar, numizmatičar i povjesničar umjetnosti Robert Kavazović, a bio je prisutan i  predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU S OTVORENJA IZLOŽBE

Izložba kojom se galerija ‘Laval Nugent’ predstavila večeras nosi naziv ‘Izbor iz zbirke Vjeke i Branka Roglića’, a na njoj su predstavljene 82 umjetnine, od toga 43 slike, 15 skulptura i 24 medalje renomiranih hrvatskih umjetnika 20 stoljeća, ali i nekoliko slovenskih umjetnika (Zoran Mušič, Matija Jama, Gabrijel Stupica i Rihard Jakopič).

Miroslav Kraljević, Menci Klement Crnčić, Vlaho Bukovac, Emanuel Vidović, Mato Celestin Medović, Ivan Meštrović, Marijan Trepše, Dušan Džamonja, Kosta Angeli Radovani, Frano Kršinić, Kuzma Kovačić, Ivo Dulčić, Petar Dobrović, Antun Masle i Antun Motika samo su neka od velikih  imena hrvatskih umjetnika kojima ova galerija uplovljava na umjetničku scenu Zagreba. Biti će predstavljeni i nešto mlađi izdanci naše likovne scene, poput Harija Ivančića, Anabel Zanze i studenta kiparstva Igora Rufa, rođenog tek 1984. godine.

Galerija će biti otvorena za posjetitelje  radnim danom od 9 do 13 sati te od 16 do 20 sati, a subotom od 9 do 13 sati.

– U sklopu projekta i ideje ‘Laval Nugent’ uskoro se otvara i izložbeni salon antiknog namještaja i predmeta u Vodnikovoj 4. Ako sve protekne prema predviđanjima, iduće godine oformit će se i prva aukcijska kuća u Hrvatskoj, u pravom smislu te riječi, te prvi privatni restauratorski ured za umjetnine i antikvitete, sve pod istim imenom. Na jednom mjestu moći će se dobiti potpuna usluga, koja će, iskreno se nadamo, moći zadovoljiti strastvene kolekcionare, ali i sve one koji žele umjetnošću i antikvitetima oplemeniti svoje domove. Opet jedna ideja, ideja aukcijske kuće poput Dorotheuma u Beču ili Sotheby’s-a u Londonu. Od nekud treba početi. Počeli smo od ideje. Od galerije. Od prve izložbe – objašnjava nam vlasnik Robert Kavazović.

-.-Ivan Radovic-.-Ime ‘Laval Nugent odabrano je, kaže vlasnik,  upravo zbog njegove opsjednutosti starinama i poviješću. Grof Nugent, rođen 1777. godine, bio je uz feldmaršale Windischgrätza i Radetzkog najviše pozicionirani časnik Habsburške monarhije. Tijekom restauracije trsatskog kaštela 1837. godine na toj lokaciji namjeravao izgraditi i oformiti prvi muzej u Hrvatskoj.

‘Museum Nugent’ trebao je objediniti mauzolej obitelji te veliku umjetničku zbirku koju je Laval Nugent sakupljao. Muzej je otvoren 1843. godine, a zbirka je uključivala dvadesetak impozantnih antičkih skulptura, tridesetak antičkih poprsja, numizmatičku zbirku, renesansni i barokni namještaj, zbirku predmeta i slika (preuzetih iz obitelji d’Este i Foscari), zbirku dokumenata i predmeta vezanih za Frankopane i 1500 starogrčkih vaza. Sve nabrojano sada je temelj današnjeg Arheološkog muzeja u Zagrebu te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Projekt ‘Muzeja Nugent’ je propao., a sin grofa Lavala Nugenta, grof Artur Nugent, bio je vlasnik zgrade Opatička 2/Kamenita 2, u kojoj se danas nalazi sjedište i ured kuće i galerije ‘Laval Nugent’.