‘Doba medija’ u HND-u za bolje novinarsko sutra

11/27/2009 22:23

Kulturpunkt.hr vas poziva na okrugli stol Sumrak novinarstva koji će se održati u utorak, 1. prosinca u 12 sati u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu te vas ujedno molimo da najavite ovo događanje u vašem mediju.  

Serija okruglih stolova pod nazivom Doba medija ima za cilj kroz različite aspekte i viđenja razmotriti medijske kulture i politike u Hrvatskoj, a prvi u nizu bio je posvećen neprofitnim medijima, točnije razmatranju njihove važnosti i uloge u hrvatskom društvu i medijskom krajoliku. 

Drugi okrugli stol označen kao Sumrak novinarstva fokusirat će se na novinarsku struku i izazove s kojima se danas susreće te pokušati razmotriti moguće prostore prakticiranja novinarstva. U nastojanju da se izbjegne kolektivna žalopojka, ovaj okrugli stol će kroz raspravu izvidjeti kako graditi medijski diskurs koji bi se temeljio na istraživanjima, primjeni novih kritika i sadržaja s namjerom da se potaknu promjene u širem kulturnom, društvenom, medijskom i političkom prostoru. Dakle, što novinari mogu učiniti? Koji su sve potencijalni prostori “slobode” i “borbe”? Kakve nam mogućnosti nudi Internet? Što je moguće postići samoorganiziranjem? Zašto partikularne borbe nisu rješenja? Što treba zagovarati? S kim to treba zagovarati? Gdje treba zagovarati? I na koji način zagovarati?  

O svim navedenim pitanjima i mnogim drugim, uz ipak pozitivan predznak pogleda na “sumrak” (prirodni ciklus podrazumijeva i dan i noć) razgovarat će: Hrvoje Appelt (novinar), Vesna Kesić (GONG), Dejan Kršić, Gordan Malić (Jutarnji list), Trpimir Matasović (Radio 101), Srećko Pulig (Novosti), Helena Puljiz (tportal.hr), Marko Rakar (Pollitika.com), Vesna Roller (Novi list), Goran Šikić (Monitor.hr), Nataša Škaričić (Business.hr), Marko Strpić te predstavnici inicijatora ovog okruglog stola i svi zainteresirani. Moderator je Ante Perković.  

Okrugli stol organizira portal Kulturpunkt.hr u suradnji s Nemezom te partnerskim portalima Booksa.hr, Cunterview.net, H-alter.org, Teatar.hr i ZaMirZine.NET.