Otvoren Posjetiteljski centar Sošice

Posjetiteljima Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje od sada je na raspolaganju novosagrađeni Posjetiteljski centar Sošice koji zajedno s info centrom, suvenirnicom, kafićem i restoranom, zgradom sa smještajnim kapacitetima od 28 ležajeva, vanjskom pozornicom i amfiteatrom, igralištem i parkiralištem čini impresivan kompleks vrijedan gotovo 30 milijuna kuna

Foto: Zagrebačka županija

Cilj projekta bio je multimedijalnim alatima unaprijediti i obogatiti ponudu Parka, kao i omogućiti provedbu škole u prirodi za djecu i volonterske aktivnosti. Ponuda Parka proširena je i nabavom električnih bicikala koji se mogu unajmiti, a diljem Parka postavljene su i nove edukativne ploče i uređene poučne staze.

– Ovo je najveće ulaganje na području Žumberka ikada. U budućnosti očekujemo da će nas godišnje posjetiti nekoliko tisuća učenika koje ćemo kroz edukativne programe upoznati s vrijednostima i poviješću ovog kraja, kao i nekoliko tisuća volontera i oko 10-ak tisuća posjetitelja – izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Žumberak – Samborsko gorje Kristijan Brkić.

Najveći dio sredstava – 23,3 milijuna kuna sufinanciran je EU sredstvima iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’, dok je ostatak sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4 milijuna kuna i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kroz Zajednička sredstva parkova s 2,3 milijuna kuna.

U ime Zagrebačke županije svečanom otvorenju Posjetiteljskog centra nazočili su zamjenik župana Damir Tomljenović i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

– U zadnjih 20 godina broj stanovnika na ovom području se prepolovio, s 1200 na 600-tinjak, stoga se nadamo da će ova vrijedna investicija uspjeti revitalizirati ovaj kraj. Županije će kao i do sada nastaviti ulagati u infrastrukturu, naročito prometnu – rekao je Tomljenović.

Partneri na projektu bili su Općina Žumberak i udruga ‘Žumberačke vile Sošice’.

U novosagrađenom centru svoju stanicu ima i Hrvatska gorska služba spašavanja, a tu je i ured čuvara prirode.

 

* ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM