Održana sjednica Odbora za hrvatske branitelje

Na 2. sjednici članovi Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije jednoglasno su prihvatili prijedlog da Grad Ivanić-Grad bude domaćinom ovogodišnjeg obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke.

Naime, Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije (27. lipnja) obilježava se od 2013. godine i do sada je bio obilježen u Pokupskom, Samoboru, Jastrebarskom, Vrbovcu, Zaprešiću, Dugom Selu i Velikoj Gorici, a protekle dvije godine – 2020. i 2021. centralna svečanost koja okuplja branitelje iz cijele Zagrebačke županije nije održana upravo zbog epidemioloških mjera koje su to ograničavale.

Na sjednici je predsjednik Odbora, ujedno i zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec informirao okupljene da je zatvoren Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata u 2022. godini te da je u tijeku obrada prijavljenih programa/projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Za tu je namjenu Županija ove godine osigurala 600.000 kuna, a s ciljem jačanja kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije putem njihovih programa i projekata.

Mirela Uroić-Štefanko iz ispostave Zagrebačke županije u Velikoj Gorici upoznala je članove Odbora s promjenama koje je donio izmijenjeni Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, dok je Tihomir Trešćec, član Odbora, ali i član Upravnog odbora Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji govorio o pravima koja hrvatski branitelji mogu ostvariti putem te Zaklade.

* ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM