Održani 11. Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu

Održani su 11. Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu. Memorijalni dani su održani ispred Islamskog centra u Zagrebu, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, zajedno sa Udrugom Počasni vod Bošnjaka i Udrugom veterana Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske. Gospodin Šefik Pezerović je prvi poginuli Bošnjak branitelj u Domovinskom ratu.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić podsjetio je da je u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovalo preko 25.000 Bošnjaka, dok ih je 1.187 položilo svoje živote. Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu, inače se održavaju u svibnju, no bili su odgođeni zbog pandemije. Predsjednik udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata Samir Huremović naglasio je kako odati počast nikada nije kasno.

I ove godine tradicinalno obilježavamo Memorijalne dane Šerfika Pezerovića i poginulih bošnjaka, branitelja u Domovinskom ratu. Više od 25.000 bošnjaka sudjelovalo je u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a 1187 položilo je svoje živote na tom putu. Njihova imena nalaze se uklesana na ovom spomeniku gdje ćemo danas simbolično položiti vijenac i učiti fatihu te tako im odati počast. – istaknuo je Armin Hodžić.

Zbog pandemije koronavirusa došlo je nakratko do prekida ove tradicije, no ove godine vratili su se u punom kapacitetu. Tijekom ovih dana, pridružuju se i prijatelji i kolege iz policije te oružanih snaga RH, baš kao i članovi brojnih udruga diljem, ne samo Zagreba, već i ostatka Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Ovo je doista jedan projekt koji nas okuplja, koji šalje jednu zajedničku poruku te iskazuje važnost i simboličnost činjenice i doprinosa bošnjaka u obrani u Domovinskom ratu. – napominje Hodžić.

Amira Hamzić, sestra Šefika Pezerovića istaknula je kako se u sklopu memorijalnih dana održava nogometni turnir u organizaciji s policijom te da je njihovu ideju prepoznalo Vijeće bošnjačke manjine.

Došli smo na ovu ideju samoinicijativno jer sam ja bila jako ogorčena jer su moga brata iz kola hitne pomoći izvukli van s još dva policajca i kad su ulovili ratnog zločinca u Zagrebu, osudili su ga na samo sedam godina zatvora. Od toga je odslužio 5. To mi je bio velik udarac i bol. Prvi je moj muž došao na ideju da bismo možda trebali napraviti kao nogometni turnir sa policijom, nakon čega je Vijeće prepoznalo taj projekt koji se ubrzo počeo sve više i više širiti. Tako smo došli na tu ideju da se priča čuje i pročuje, da se nikad ne zaborave oni koji su za Hrvatsku svoj život dali te oni nikada ne smiju biti zaboravljeni – istaknula je sestra Šefika Pezerovića, Amira Hamzić.

Cilj Memorijalnih dana je educirati i pokazati mladim Bošnjacima i sunarodnjacima hrabrost branitelja Bošnjaka te kako na njih trebaju biti ponosni, rekla je Amira Hamzić. Šefik Pezerović simbol je stradanja branitelja Bošnjaka koji su svoje živote dali za slobodu Republike Hrvatske.