Održana 57. smotra folklora u Zagrebu

U prostorijama Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO predstavljena je 57. Međunarodna smotra folklora Zagreb. Prikazalo se suvremeno stanje folklornih skupina uz rijeku Kupu, te etnografske vrijednosti drugih kulturnih područja.

– Tema ovogodišnje Međunarodne smotre folklora je Pokuplje, tragom pokupske ekspedicije. Prije 100 godina, 1923. godine, kustosi Milovan Gavazzi i Vladimir Tkalčić sa cijelom ekipom, kajacima su se uputili od Karlovca do Siska, obišli 34 sela i mjesec dana putovali po tim selima, zadržavajući se duže ili kraće, snimajući arhitekturu, predmete i običaje i imajući prvi kontakt s kazivačima. Činilo nam se da je stota obljetnica te ekspedicije, važan razlog za obilježavanje na Međunarodnoj smotri folklora, rekao je Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb.

I ove godine stigli su brojni gosti, što domaći, što strani, a po prvi puta u organizaciji sudjeluje i Turistička zajednica Grada Zagreba…

– Bila mi je velika čast prošle godine kada je gospođa Emina, na jednom od naših sastanaka, vezano, vezano uz projekte u kulturi koje podržava ili organizira Turistička zajednica, spomenula da bi se mogli uključiti od ove godine, da na neki drugi način isprezentiramo, promoviramo i vizualno zaokružimo Smotru folklore. Da je malo u čuvanju baštine i tradicije osuvremenimo, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Ovogodišnja Smotra folklora nije se održala na Platou Gradec, jer se i dalje sanira šteta od potresa…

– Drago mi je da ova tradicija, da Grad Zagreb je 57. put domaćim Smotre folklora, ide dalje. Tradicijska kultura dobiva značajno mjesto i stalno je ima u Gradu Zagrebu. Ono što mi je posebice drago, po prvi puta uključila se Turistička zajednica Grada Zagreba, vjerujem da će uz izvrstan program i vizualni izričaj biti pun pogadak, i mislim da će biti puno Zagrepčana, ali i naših gosti. Ovo je dosta velika smotra, skoro tisuću izvođača će sudjelovati, to je veliki logistički poduhvat, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Međunarodnu smotru folklora Zagreb, već dugi niz godina pruža podršku i resorno ministarstvo…

– Što nije bio uvijek slučaj s Gradom Zagrebom, drago mi je da smo sada u partnerskom odnosu, i s Gradom, ali i s Turističkom zajednicom jer je ovaj festival nešto što donosi veliku vrijednost Gradu Zagrebu i vrlo širokoj publici, ne samo onoj koju tradicionalno percipiramo kao publiku koja prati amaterizam, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Međunarodna smotra folklora je najuglednija manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine.

Održava se u Zagrebu od 1966. godine, sljedbenica je smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih 1930-ih godina, predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti. Programe Smotre osmišljavaju stručnjaci, etnolozi i folkloristi, koji su u stalnom dodiru sa suvremenim životom tih pojava i njihovim nositeljima, etnološka i folkloristička struka pridonosi očuvanju hrvatske tradicijske kulture kao baštine.

Smotra pomaže promicanju i čuvanju bogatstva i raznolikosti folklornog nasljeđa (glazbe, poezije, plesova, običaja i nošnji) te pridonosi stvaranju i iskazivanju višestrukih identiteta, nacionalnih i lokalnih.

Dugogodišnji organizator Međunarodne smotre folklora, Koncertna direkcija Zagreb, pomaže u predstavljanju i afirmiranju baštine te u promicanju ideje o kulturnoj raznolikosti kao općoj vrijednosti čovječanstva.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA