Automobilistička okupljanja vraćaju se na ZTC

Ministarstvo unutarnjih posla predstavilo je projekt “Organizacija javnih okupljanja na kojima bi se u kontroliranim uvjetima prezentirala sportska i modificirana vozila”, a povod je nedavni događaj na parkingu jednog trgovačkog centra gdje se mladić sudario u parkirana vozila i ozlijedio nekoliko ljudi. Time bi se spriječila ilegalna okupljanja automobilista i stvorio bi se okvir za organiziranje legalnih okupljanja…

– Tu je s nama i gradonačelnik Ačkar, to nije slučajno, jer kao što vam je poznato, Zakon o sigurnosti prometa na cestama otvara mogućnost našim jedinicama lokalne samouprave da se aktivnije uključe u pitanju osiguranja, ukoliko postoje uvjeti, a ja bih kazao da, pogotovo u gradovima, se mogu naći odgovarajući prostori, kako bi se osigurao, s jedne strane prostor za test vožnju, za sportsku vožnju, jedna, u svakom slučaju, pozitivna i dobrodošla inicijativa, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

U suradnji s policijom dogovorena je lokacija na kojoj bi se okupljali ljubitelji automobila, i to u kontroliranim uvjetima, rekao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza…

– Predloženo je da se Hrvatskom auto i karting savezu ustupi pista ZTC-a, to je konkretno rješenje. To je legendano mjesto za autobilizam, tamo su se prije desetak godina odvijale spektakularne utrke ubrzanja, gdje se okupljalo i po desetak tisuća gledatelja. Taj event ćemo pokušati vratiti natrag. Prvi HAKS car meeting će se dogoditi 22.7. na pisti ZTC-a, i tu zahvaljujem potpredsjedniku Vlade, gospodinu Vidoviću, direktoru ZTC-a, gospodinu Pejiću, HAK-u, Velikoj Gorici i Turističkoj zajednici jer ćemo pokušati mladima ponuditi mjesto gdje se na velikom prostoru mogu kontrolirano okupiti. Okupit ćemo stotinjak skupocjenih automobila, rekao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Okupljanje će se održati na uzletno-sletnoj stazi i drugim dijelovima Zrakoplovno tehničkog centra u Velikoj Gorici…

– Što se tiče uzletno-sletne staze, ona je dužine oko 2000 metara, obostrano se nalazi pojas sigurnosti u širini od osam metara, tako da je i izvan naseljenog područja i može udovoljavati određenim sigurnosnim zahtjevima. Što se tiče heliodroma ili probnog stola, to je uređena površina, asfaltirana, površine oko četiri tisuće metara kvadratnih. Osim toga, na raspolaganju će biti i parkiralište koje se može koristiti za određene potrebe, rekao je Ivica Vidović, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra.

Govornici zaključuju, razumijemo mlade koji žele pokazati svoje automobile, te će angažirati inženjere koji će pratiti preinake na automobila te usmjeravati mlade ako nešto nisu napravili po propisima.