Ni u tragovima – Brigom za zdravlje osoba s celijakom

Jednogodišnji projekt “Ni u tragovima – Brigom za zdravlje osoba s celijakom” završava u svibnju, mjesecu svjesnosti o toj bolesti. Tim povodom voditeljica projekta Vesna Bradamante održala je izlaganje na kojemu su predstavljeni rezultati projekta.

„Mi smo organizirali panel konferenciju kako bi razgovorom i diskusijom, i prezentacijom rezultata projekta, ukazali na izazove s kojima se oboljeli susreću, kao što je pitanje dostupnosti bezglutenskih obroka u škola, inkluzije djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, dostupnosti proizvoda, pitanje deklariranja proizvoda koji u sebi sadrže gluten”, naglasila je Vesna Bradamante.

 

Celijakija je nasljedna i doživotna bolest, koja dva puta češće pogađa žene. „Ovaj projekt upravo je usmjeren na podizanje svjesnosti o potrebama oboljelih i o celijakliji kao bolesti. Kroz projekt i tri kampanje koje su se održale tijekom ovih godinu dana mi smo nastojali ukazati na probleme s kojima se oboljeli susreću, a s druge strane isto tako izvršiti ciljanu edukaciju, odnosno edukacije koje su usmjerene ciljanim skupinama. Tako smo u četiri različite županije proveli edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika u školama i vrtićima. Dakle, u onim institucijama koje imaju organiziranu prehranu. Isto tako smo oboljelima organizirali predavanja usmjerena na poboljšanje njihove fizičke kondicije radi sprječavanja posljedica koje celijaklija sa sobom nosi. Predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno osnivačima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i ostalima uključenim u odgoj i obrazovanje djece Zagrebačke županije, koji su se, prepoznavši važnost i aktualnost teme, odazvali u velikom broju. Sudionici su kroz predavanje liječnika Maria Mašića, dr. med, specijalista pedijatra, iz Klinke za dječje bolesti Zagreb, imali prilike dobiti korisne i edukativne informacije o celijakiji, njezinim simptomima i terapiji – prehrani bez glutena, mogućim posljedicama neliječene celijakije te se ujedno informirati i o drugim stanjima vezanim uz gluten” zaključila je.

Grad Zagreb od prvoga dana podupire rad Udruga Celi Vita, koja se bavi oboljelima od celijakije. „Gradski ured za zdravstvo, odnosno današnji Sektor za zdravstvo, je uključen u sve aktivnosti koje je udruga iskazala kao potrebne i važne, da bi se proveo program za našu djecu, u školama, vrtićima i općenito za djecu Grada Zagreba.
Oboljeli od celijakije ne smiju jesti gluten, te bi, zaključuju stručnjaci, trebali izbjegavati i najmanje oblike glutena u hrani”, rekla je Jasna Tucak, Voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe i projekte Sektora za zdravstvo Grada Zagreba.

 

Od celijakije boluje oko 1% opće populacije što bi u Hrvatskoj bilo oko 40.000 osoba. Međutim, zbog često nespecifičnih, a ponekad i odsutnih simptoma, mnogi oboljeli ostaju neprepoznati (procjenjuje se da njih i do 80%), a do postavljanja dijagnoze može proći i po nekoliko godina.
Neprepoznata i neliječena celijakija može dovesti do teških komplikacija, koje mogu biti nemaligne i maligne. Celijakija se liječi strogom, doživotnom dosljednom prehranom BEZ TRAGOVA glutena koja dovodi do nestanka simptoma, oporavka sluznice tankog crijeva i štiti od razvoja komplikacija. Od izazova života s celijakijom koji neposredno utječu na očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja istaknute su važnosti:
• Ranog prepoznavanja bolesti
• Ispravnog deklariranja hrane
• Edukacije svih uključenih u pripremu i posluživanje hrane bez glutena
• Edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika
• Uvođenja inkluzivne prakse
• Važnost pružanja kontinuirane podrške i pomoći oboljelima

 

Zainteresiranost publike za predavanjima, međusobna razmjena iskustva i inicijativa za djelovanje udruge još jednom su posvjedočili potrebu organiziranog djelovanja na području edukacije pripadnika različitih skupna uključenih u život osoba s celijakijom – osnivača i stručnih djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova koje djeca pohađaju, samih oboljelih i članova njihovih obitelji te, u konačnici, njihove šire okoline koja inkluzivnim ponašanjem može njihov život učiniti lakšim i kvalitetnijim.

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.