Održan prosvjed Zelene akcije ‘Pod teretom spalionice, nikad do cilja’

Aktivisti Zelena akcije istaknuli su potrebu donošenja novog Plana gospodarenja otpadom bez štetne spalionice otpada

Aktivisti Zelene akcije performansom ispred Gradske uprave zatražili su hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji neće sadržavati skupu i štetnu spalionicu otpada.

Milan Bandić u obliku puža koji za sobom vuče spalionicu i jako se sporo kreće prema cilju 50 posto odvojeno prikupljenog otpada te istaknuti transparent ‘Pod teretom spalionice, nikad do cilja’ dio je performansa Zelene akcije.

– Građani Grada Zagreb suočavaju se s brojnim ilegalnim odlagalištima otpada, čestim požarima diljem grada, pretrpanim kontejnerima, nedostatkom spremnika za odvajanje te je zbog toga Zagreb proglašen europskom prijestolnicom smeća – istaknuo je aktivist Marko Košak.

Iz Zelene akcije zahtijevaju novi Plan gospodarenja otpadom koji ne sadrži spalionicu otpada već niz drugih kvalitetnih mjera.

– Drugi gradovi slične probleme lako su riješili dobrim sustavom kontrole, sustavom pravedne naplate… Dakle, nema izgovora, jasno je da je sve plod neučinkovite gradske uprave. Zahtijevamo da se to napokon promijeni – objašnjava Košak.

Grad Zagreb do 2020. godine trebao bi doći do brojke od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, za sada je to tek na 10 posto.

– Slijede nam još veći ciljevi odnosno 65 posto odvajanja do 2030. godine što ćemo još teže ispuniti ako se ovako nastavi, a penale će na sve to plaćati građani. Apeliram još jednom na gradsku vlast da napokon donese Plan gospodarenja otpadom bez štetne spalionice otpada – zaključio je Košak.