Očekivani životni vijek Zagrepčanki i Zagrepčana dulji za četiri godine

U Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i ove su se godine okupili eminentni domaći stručnjaci iz područja zdravstva na Stručnom skupu pod nazivom 'Zdravlje za sve', a tradicionalno je predstavljen 'Zdravstveno - statistički ljetopis Grada Zagreba za 2017. godinu'

Foto: Press materijal

Prema statističkim podacima objavljenim u Ljetopisu, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba iznosi 79,6 godina, što je gotovo za četiri godine dulje nego u 2003. godini kada je iznosilo 76 godina. Također, očekivano trajanje života muškaraca iznosi 77 godina, a žena 82 godine. Najveći javnozdravstveni problemi su kardiovaskularne i maligne bolesti.

Ljepotpisom su predstavljeni i glavni razlozi posjeta liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Na prvom su mjestu bolesti dišnog sustava, dok su bolesti mišićno – koštanog i vezivnog tkiva na drugom mjestu, a na trećem mjestu su bolesti srca i krvnih žila.

Ciljepljenja se smatraju jednom od najuspješnijih javnozdravstvenih mjera moderne medicine, čijom su primjenom spašeni brojni ljudski životi. Obzirom da su djelatnici Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZZJZ Dr. Andrija Štampar u posljednjih nekoliko godina zamijetili da raste broj roditelja koji odbijaju cijepljenje svoje djece ili imaju određene sumnje, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja Tatjana Petričević Vidović osvrnula se na cijepljenja koja se provode u školskoj dobi.

– Obzirom na prisutan trend rasta otpora dijela roditelja prema cijepljenju, izuzetno je važno nastaviti s edukacijom roditelja, djece i prosvjetnih djelatnika, s kojima djelatnici Službe blisko surađuju, o značaju cijepljenja. Pri tome je važno razmotriti nove načine i metode pružanja afirmativnih informacija, bliske mladima te ‘novim’ generacijama roditelja – zaključila je dr. Petričević Vidović.

Uz to, prikazani su i podaci cijepljenja protiv HPV infekcija, koje je uvedeno u redovni kalendar, kao preporučeno cjepivo za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola. Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo, od 2008. godine podupiru provedbu tog cijepljenja u sklopu projekta ‘Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om’.