FILMSKA PRIČA HRVATSKOG PRAVOSUĐA: Otac plaća alimentaciju za kćer koja živi s njim, o svemu se očitovali predsjednica i crkva

Nakon dvogodišnje sudske bitke, slučaj je vraćen na početak. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je dopis na dva ministarstva. Katolička crkva odgovorila: "Mi se ne miješamo u civilne stvari".

Hrvoje je otac malene Lucije koju je dobio iz braka s trenutnom suprugom Sandrom, ali i otac šesnaestogodišnje Viktorije koju ima iz braka s prvom suprugom. Hrvojeva bivša supruga i Viktorijina majka kćer je napustila prije 2 godine, te Viktorija sada živi s ocem. Iako je kćer kod njega, Hrvoje ne može dobiti skrbništvo, ali i dalje mora plaćati alimentaciju. Zbog neodazivanja na sudske pozive, ova učenica ekonomske škole ne može izvaditi ni osobnu iskaznicu.

– Ta mama ni ne pita za dijete. Ako već moram davati te novce, a znam da nije dobro odgajana jer je bilo problema dok je bila kod mame, stavljat ću djetetu na račun. Neka dijete ima te novce, a ne mama koja je sada navodno u Irskoj. Sud traje od 2016. godine. Viktorija je došla živjeti kod mene 29. veljače 2016. Od ukupno pet ročišta, majka je došla na prvo. Na ostalih četiri je nema jer je opunomoćila odvjetnicu koja izbjegava ročišta i rukom piše na faks da ne može doći zbog zdravstvenih razloga – navodi Hrvoje Kostelac, otac šesnaestogodišnje Viktorije.

Hrvoju podršku u cijelom ovom apsurdu hrvatskog pravosuđa pruža supruga Sandra. U srpnju 2017. donesena je presuda Općinskog suda u Samoboru, gdje je na prijedlog majke i njene opunomoćene odvjetnice Petković doneseno rješenje kojim Viktorijina majka Hrvoju prepušta skrb, te pristaje na minimalni iznos alimentacije od 1250 kn jer je, kako tvrdi, nezaposlena.

– Na to rješenje majka je iskoristila svoje pravo na žalbu u roku od 15 dana. Uložila je žalbu i onemogućila donošenje pravomoćnog rješenja. Prošli mjesec, 13.ožujka na ruke smo dobili rješenje Županijskog suda koji je ukinuo odluku Općinskog suda i sve vratio na početak – ističe Sandra Kostelac, Hrvojeva supruga.

Obitelj Kostelac smatra kako zakon u ovoj priči bezuvjetno štiti majku, te su razočarani cijelim nizom institucija.

– Socijalna radnica u Novom Zagrebu je totalni kaos. Od sutkinje Općinskog suda u Samoboru do tri suca Županijskog suda, svi su redom fulali. A još kad mi je dijete znalo doći pod stresom i reći kako ju verbalno maltretira njezina teta, koja usputno rečeno radi u Županijskom državnom odvjetništvu, nemam riječi – navodi Hrvoje.

Kada su uvidjeli da situacija ne ide na bolje, pismeno su se obratili i predsjednici Republike Hrvatske.

– Nakon ukupno sedam podnesaka i ljubavnih pisama, gdje ju molimo za pomoć, predsjednica se konačno očitovala 14. ožujka ove godine kada se obratila ministrici demografije, obitelji i mladih Nadi Murganić, te ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ih je zamolila da nam se osobno očituju o našem slučaju, te da i ona bude sudionik korespondencije. Danas je 06. travanj, glasa nema – istaknula je Sandra.

Nakon predsjednice, ministara, sudova i policije, za mišljenje su se obratili i Katoličkoj crkvi koja obitelj uvijek navodi kao primarni fokus.

– Crkva mi je ovaj tjedan odgovorila kako se ne miješaju u civilne stvari. Otkad to? Crkva koja je najglasnija o Istanbulskoj konvenciji, koja ima vjeronauk u školama? Ta ista crkva od nas okreće glavu i ne radi ništa – tvrdi Sandra.

Unatoč svemu obitelj Kostelac nada se sretnom završetku. U protivnom, šesnaestogodišnja Viktorija mogla bi punoljetnost dočekati na sudu podižući privatnu tužbu protiv vlastite majke.