O Čovićevom radu ovisiti će i parlamentarni izbori

Ivo Čović

Autor: Sanjin Španović 9/29/2010 9:14

Činjenicom da su HNS-u i HSLS-u dali četiri, uz ZET, najneatraktivnije podružnice, SDP je zapravo želio pokazati da su oni gazde u Zagrebu i da će oni odlučivati po kojim notama koalicija pleše. Takvo postavljanje snaga ćemo vrlo vjerojatno vidjeti i na državnoj razini dođu li u takvu priliku.

No, davši HNS-u i HSLS-u svega po dvije podružnice, i to one koje imaju iznimne probleme, SDP je nesvjesno preuzeo najveću odgovornost budućnosti Holdinga na sebe.

-.-Antonio Bronić/PIXSELL-.-Upravna zgrada Zagrebačkog holdingaOvim modelom vođenja Holdinga, u kojem uopće neće moći kriviti koalicijske partnere za propuste, u SDP-u kao stranci, pokazat će kako misle voditi državu dođu li nakon parlamentarnih izbora na vlast.

Tako Ivo Čović, uz titulu najplaćenijeg, koju nosi i nakon što si je srezao plaću za deset posto, postaje i jedan od najodgovornijih SDP-ovaca za dolazak na vlast.

Čović sada više neće moći koristiti alibi ”neću politiku u svoju butigu” već će se morati odgovorno i politički ponašati u narednom razdoblju.

Čović više neće moći javnosti govoriti da se njega politika u upravljanju Holdinga ne tiče, a istodobno se pojavljivati na svim važnim SDP-ovim događanjima – konvenciji u Hypu, proglašenju pobjednika izbora za predsjednika gradskog SDP-a i ostalo.

Čović će morati nuditi rješenja, imati bolja i racionalnija opravdanja na sjednicama Skupštine i tako pokazati što SDP može.

Čović je, činjenica jest, koliko-toliko uspio minorizirati učinak raznih političkih struja, kako unutar SDP-a, tako i u drugim strankama. Izborom ovih direktora i rečenicom da ih on ne bi nikada potpisao da iza njih ne stoji, Čović si je izbio alibi bježanja od odgovornosti rada svih podružnica i prebacivanja na sebe. Sada će za sve njih morati odgovarati on!

Je li Čović svemu tome dorastao? Teško je to za povjerovati kada se pogleda kako je vodio Holding prijašnje dvije godine, koliko je na čelu te tvrtke. Isto tako je teško povjerovati i u njegovu rečenicu da nije bilo političke trgovine. Dapače, u ovih mjesec dana toga je bilo i previše.

Izborom direktora Holdinga na kraju moraju biti zadovoljni svi gradski SDP-ovci, jednako kao i vrh stranke, ali i Holdinga. Svatko je dobio pomalo, svatko je uspio gurnuti ”svog čovjeka” na neku poziciju i nitko nije prevagnuo sa nekoliko fotelja viška.

Izborom direktora Holdinga pokazan je i politički netalent HDZ-a u Zagrebu. Predsjednik GO HDZ-a Gordan Jandroković nalazi se u SAD-u odakle se, kao niti Jasen Mesić, nije uopće oglasio na temu izbora direktora, pa makar niti priopćenjem. Tako se zapravo imamo pravo zapitati želi li uopće HDZ doći na vlast u Zagrebu, ili im je ovo obična platforma za kritiziranje rada Holdinga uz klasično pitanje ”kako će oni voditi državu kada niti jedan Holding ne znaju voditi”.