Za skidanje ploče s nazivom Trga maršala Tita zagrebački ugostitelj platio je novčanu kaznu

Točno je da je jednu od ploča koja je nagrđivala taj trg uklonio čovjek koji je bio na listi Brune Esih, ali je ta stvar okončana plaćanjem kazne, otkrio je zastupnik Tomislav Jonjić

Foto: Jabuka TV

Osim o paljenju glasila srpske nacionalne manjine, zastupnici su se uhvatili u koštac s još jednom vrućom temom. Naime, iako je Trg maršala Tita preimenovan u Trg Republike Hrvatske, tome je, osim prosvjeda za i protiv, prethodilo i uklanjanje ploča s nazivom spomenutog trga.

– Oni koji su ploče skidali ispadaju heroji koji se smiju u lice impotentnom policijskom aparatu. Ako se ovaj čin ne sankcionira, možemo očekivati da će uskoro svatko moći rašarafiti prometni znak ili oštetiti semafor i tako izraziti svoje političko nezadovoljstvo. Ovaj grad s otuđivanjem ove ploče i ne poduzimanjem kaznenih sankcija tone u mrak i pozivam da to zaustavimo – rekao je gradski zastupnik Marko Trojanac zahvaljujući kojem se rasprava i našla na dnevnom redu 3. sjednice Gradske skupštine.

– Marko Torjanac predlaže da se pretvorimo u kolegij Ministarstva unutarnjih poslova. Dnevno se događaju deseci takvih slučajeva, pa do sad Skupština o tome nije imala potrebu raspravljati. Točno je da je jednu od ploča koja je nagrđivala taj trg uklonio čovjek koji je bio na listi Brune Esih (ugostitelj Neven Brajović, op.a.), ali je kaznu platio čime je ta stvar okončana i gubimo vrijeme – replicirao je Tomislav Jonjić ispred Kluba zastupnika Neovisni za hrvatsku.

Međutim, Torjanac tvrdi kako Grad kao vlasnik te ploče mora biti zainteresiran za svoju imovinu, tim više što su ploče nakon preimenovanja Trga trebale biti predane Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom povijesnom muzeju.

– Upravo je Grad podnio prijavu i temeljem inicijative Grada je čovjek proglašen krivim i platio novčanu kaznu – pojasnio je Jonjić.

Ilija Ćorić okarakterizirao je taj čin kao oblik primitivnog trijumfalizma koji treba biti pouka svima da se takve stvari ne čine.

Prijedlog da Gradska skupština Grada Zagreba zahtijeva od Ministarstva unutarnjih poslova istragu, identificiranje svih počinitelja i poduzimanje zakonskih radnji povezanih s otuđenjem i uništavanjem gradske imovine – ploče s nazivom “Trg maršala Tita” te dostavu izvješća Gradskoj skupštini nije prošao jer se za izjasnilo 15 zastupnika, protiv pet, dok ih je 20 bilo suzdržano.