Nova izložba nerazdvojnog umjetničkog dua

Umjetnici Vlado Martek i Boris Demur surađuju već 35 godina.

Autor: Maja Gujinović 11/23/2009 9:40

Zajednička izložba priznatih umjetnika Borisa Demura i Vlade Marteka pod nazivom ‘Artmemorije’ otvara se večeras, 23. studenog u 19 sati, u Galeriji Vladimir Filakovac u Dubravi.-.--.-Umjetnici Boris Demur i Vlado Martek surađuju već 35 godina

Boris Demur i Vlado Martek surađuju još od 1974. godine kada s Željkom Jermanom, kao Grupa Trojice, izvode prvu akciju pored Studentskog centra.

Deset godina kasnije u Galeriji Studentskog doma Stjepana Radića, priređuju prvu zajedničku samostalnu izložbu. U međuvremenu zajedno surađuju kao članovi Grupe šestorice autora. Trideseta obljetnica suradnje ove dvojice priznatih umjetnika obilježeno je velikom izložbom ‘Slike i tekstovi’ postavljenoj u Galeriji Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Radovi dvojnog autorstva koji su nastajali kao šahovska partija

Radovi na toj izložbi bili su dvojnog autorstva što je rijetkost općenito u likovnoj umjetnosti, a posebice u Hrvatskoj. To znači da su svaku sliku radili zajedno, spontano, određenim automatizmom, po načelu „šahovskog poteza“ – malo jedan, malo drugi – sve dok se ne bi dogovorili o prekidu rada na jednom papiru.

Za razliku od tog pristupa na izložbi koja se otvara, svatko se predstavlja svojim uradcima, rezultati su individualni, po svojim stilsko-morfološkim osobinama dirljivo osobni, formalno gledajući, različiti su u medijskom, konceptualnom, stilskom, morfološkom i formalno-izlagačkom smislu, ali tipološki i po duhovnoj srodnosti suštinski su vrlo bliski, piše u predgovoru izložbe.