Ciklus filmova slavnog redatelja Fritza Langa

Slavni redatelj Fritz Lang

Autor: Maja Gujinović 11/23/2009 9:40

Filmovi Fritza Langa, jendog od najvećih redatelja u povijesti svjetskog filma, obilježit će ovaj tjedan u kinu Tuškanac. Na programu je devet značajnih naslova iz redateljeva njemačkog i američkog razdoblja.

– Redatelj koji je po nekima, uz Davida Llewelyna Warka Griffitha, najzaslužniji za razvoj više žanrova igranoga filma; napose svekolikih tipova trilera – špijunskih, pustolovnih, onih o serijskim ubojicama, ali i filmskih obrada legende, znanstvenofantastičnog filma, posebno onog distopijskog. Lang je, ako sudimo po javnim očitovanjima drugih redatelja, uz Hitchcocka možda najviše utjecao na kasnije naraštaje – napisao je Bruno Kragić u programskoj knjižici.

Uz filmove Fritza Langa i projekcije studentskih radova

Ciklus započinje danas, u ponedjeljak 23. studenog, filmom ‘Umorna smrt’, a u utorak je, uz Langov ciklus i projekcija iz programa Ekspertimentalni utorak, ovaj put posvećen je najnovijoj produkciji studentskoga filma i videa Odsjeka za film i video Umjetničke akademije u Splitu. Program obuhvaća četrnaest kratkih studentskih radova koji su nastali u okviru kolegija ‘performans i video’, a prema riječima mentorice, multimedijske umjetnice Sandre Sterle, zajedničko im je to da se ‘naslanjaju na praksu performansa i dokumentiraju najrazličitije žive izvedbe videokamerom’.

Subotu će, u kinu Tuškanac, ‘začiniti’ projekcija kinematografskog klasika ‘Slatki život’ Federica Fellinija, u znak sjećanja na preminulog glumca Marcella Mastroiannia.