Tomašević o ostavci Ana-Marije Šimundić: Unatoč podmetanjima i pritiscima, napravila je impresivne rezultate

Na redovnoj konferenciji za medije gradonačelnik Tomašević osvrnuo se na ostavku ravnateljice kliničke bolnice Sveti Duh Ana-Marije Šimundić.

“Dozvolite mi da zahvalim Ana-Mariji Šimundić na svemu što je učinila za bolnicu Sveti Duh u ovih godinu i pola dana koliko je bila ravnateljica. Žao mi je zbog njezine ostavke. Pitam se kakvu to poruku šalje za naše društvo kada netko takvog kalibra na kraju pod prijetnjama, pod pritiskom preko dvadeset anonimnih prijava na kraju mora dati ostavku, kako bi sačuvala svoje zdravlje i radi odgovornosti prema bolnici, što je ona sročila u pismu koje je poslala javnosti”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je kako Ana-Maria Šimundić nije članica stranke Možemo te dodao kako je ona jedna od najcitiranijih hrvatskih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama.

“Radi se o osobi koja je iz Svetog Duha jer je vodila laboratorij tamo. Imala je upravljačko iskustvo. Preuzela je taj doista težak i zahtjevan zadatak da reformira poslovanje bolnice i napravila je u tih godinu i pola dana i dalje impresivne rezultate unatoč svim tim podmetanjima i pritiscima. Kada se gleda financijsko stanje, likvidnost bolnice, smanjene liste čekanja, kad se gledaju uštede u javnim nabavama vide se brojni rezultati. Međutim, na nju se otpočetka vršila medijska hajka koja nije stajala i ona je u pismu obrazložila zbog čega je i zbog odgovornosti prema bolnici podnijela ostavku”, objasnio je Toomašević.

Ana-Maria Šimundić dobitnica je i Nagrade Grada Zagreba, a gradonačelnik je istaknuo uspjehe koje je ostvarila u upravljanju bolnicom Sveti Duh.

“Ona je dobila Nagradu Grada Zagreba i zbog njezinog znanstvenog rada koji se nastavio i kada je bila ravnateljica i zbog toga što je napravila iznimne rezultate kao ravnateljica i zbog toga što je nakon sedam godina omogućila ženama ustavno pravo na pobačaj u jedinoj bolnici u gradu Zagrebu gdje to nije bilo moguće. Još jednom da ispravim brojne dušobrižnike koji sada govore o vraćanju novca za Nagradu Grada Zagreba. Ona nikakav novac nije primila. Ona kao ravnateljica je državni dužnosnik po novom zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Prije ravnatelji bolnica nisu bili državni dužnosnici, sada su postali. Ona kada je postala ravnateljica, njoj su se mjesečni prihodi smanjili jer uz plaću ne može ostvarivati apsolutno nikakav honorar. Ona je doista postala ravnateljica iz želje da napravi nešto za opće dobro i javni interes. Zbog toga je išla na manju plaću. Nije mogla dobiti nikakvu novčanu nagradu za Nagradu Grada Zagreba. Tako da su to neistine koje širi oporba”, poručio je gradonačelnik.

Objasnio je koji je idući korak i tko će upravljati kliničkom bolnicom Svet Duh dok se ne odabere nova uprava. “Upravno vijeće donosi odluku o v.d. ravnatelju. Upravno vijeće će se sastati ovih dana i donijeti odluku o v.d. ravnatelju ili v.d. ravnateljici. Nakon te odluke Upravnog vijeća slijedi rok od 30 dana za raspisivanje javnog natječaja za novog ravnatelja Kliničke bolnice Sveti Duh”, dodao je Tomašević.

Smatra kako postoje dvostruki standardi u medijskom izvještavanju o problemima u zdravstvenim ustanovama.”Očekujem da se doista zaustavi daljnji napadi na bolnicu koji su apsolutno bez ikakvog presedana i bez ikakve mjere i bez ikakvog razloga. Očito postoje dvostruki standardi. Vidjeli smo to i na primjeru enterovirusa. Ako se to dogodi u KB Sveti Duh onda je to udarna vijest. Ako se to dogodi u drugoj bolnici, onda nije udarna vijest. Samo nekoliko dana kasnije dogodi se u Bjelovaru, a nije udarna vijest. Znate li vi kako se zove ravnatelj Kliničke bolnice u Bjelovaru? – Ja ne znam. Je li se ime ravnateljica Kliničke bolnice u Bjelovaru potezalo po medijima? Što je bilo s Kliničkom bolnicom u Sisku sa situacijom gdje je ravnatelj dokazano lagao. Je li on još uvijek ravnatelj? Očito postoje dvostruki standardi. U tom smislu, mi ćemo se i dalje boriti da se pokaže da se može u zdravstvu upravljati odgovornije prema građanima”, zaključio je gradonačelnik.

Država je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti najavila preuzimanje svih županijskih, odnosno općih bolnica. Kao što su već najavile neke županije, i gradonačelnik je najavio da će tražiti zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona.