U Zagrebu niče spomenik Domovini i Vojni muzej, a proširuje se i vojno groblje na Mirogoju

Vojni muzej smjestit će se u hangare bivšeg prostora tvornice Gredelj, a spomenik Domovini na ledinu ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Derutni i zapušteni prostor u kojem su se nekoć nalazili pogoni tvornice Gredelj, postat će Vojni muzej. U dva hangara bit će predstavljena bogata hrvatska vojna povijest.

– Pred nama je puno posla. Odrediti lokaciju, potom napraviti projektni zadatak i onda sustavno, moderno, u odnosu na sva iskustva svih metropola u okruženju koje imaju takve muzeje, postaviti projekt na profesionalan način – kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Osim Vojnog muzeja, na ledini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski smjestit će se spomenik Domovini.

– Nedavno su napravljena geomehanička istraživanja, riješena je sva dokumentacija. U fazi smo da do godišnjih odmora, recimo do kolovoza, dovršimo elaborat i predamo na ishođenje lokacijskih dozvola – ističe arhitekt Nenad Fabijanić.

Sastanak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom branitelja Tomom Medvedom iznjedrio je još jednu ideju – vojno groblje na Mirogoju.

– Ono što Amerikanci imaju za borce Vijetnamskog rata, tako ćemo i mi imati produžetak vojnog groblja na Mirogoju s kapacitetima za dostojan pokop svakog branitelja – dodaje gradonačelnik Milan Bandić.

– Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava sve ove projekte. U uskoj suradnji sa službama Grada Zagreba, stavljamo sve svoje resurse na raspolaganje. Pred nama su izazovi za koje moramo pronaći odgovarajuće odgovore i u praksi realizirati što je prije moguće te projekte – rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Želja je otvoriti Vojni muzej za 25. obljetnicu Oluje koja se obilježava 2020. godine, a ako se planovi izjalove, makar za 30. godišnjicu – 2025. godine.