Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura

"Već je pomalo, u zadnjih nekoliko godina, dosadilo govoriti da je ove godine nikad skuplja košarica."

FOTO: Pixabay

Nezavisni hrvatski sindikati predstavili su novi izračun uskršnje košarice za tročlanu obitelj, koji pokazuje da je košarica ove godine skuplja za 16 do 21 posto, ovisno o kategoriji. Razlog tome je kontinuiran rast cijena hrane.

– Već je pomalo, u zadnjih nekoliko godina, dosadilo govoriti da je ove godine nikad skuplja
košarica. Tako smo rekli i za Božić prošle godine, i za Uskrs prošle godine, opet moram ponoviti isto, ove godine nikad skuplja uskršnja košarica. Koliko god nas uvjeravaju da je inflacija usporila, da se smiruje, da stagnira, činjenica je da cijene rastu, ono što je evidentno, rastu na već povećane cijene od prošle godine, a one prošle su bile povećane u odnosu na godinu ranije – rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ono što možemo primijetiti da inflacija usporava, ali ne pada. Cijene su izuzetno visoke,
pogotovo kad je riječ o hrani. Sever je naglasio da u Hrvatskoj izdaci za hranu i dalje imaju najveći udio u mjesečnoj potrošnji kućanstva, trenutno iznose 26 posto, no u kućanstvima s manjim prihodima taj udio raste i do 40 posto, a u nekim slučajevima prelazi 50 posto.

– To što su poskupjeli hoteli i restorani, više nego što je poskupjela hrana, to što su poskupjela putovanja, na veliki dio građana nema učinak radi toga što ne idu po hoteli, restoranima, ne putuju. Ne moramo putovati, ne moramo se hraniti po restoranima, ne moramo čak ni kupiti novu odjeću, ali moramo jesti. Najveći problem u Hrvatskoj je što su i tu troškovi značajno porasli. Kad ovako visoke cijene, s ovakvim udjelima, još rastu ovakvim postocima, to je snažan udar na svako hrvatsko kućanstvo, posebice na ona siromašnija. Pri tome, blagdane želimo obilježiti u duhu tradicije – kazao je Sever.

Za izračun uskršnje košarice Sindikat je pratio sadržaj blagdanskog stola od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, a košaricu su podijeli na tri kategorije – skromnu, srednju i bogatiju.

– Ove godine, vrlo jasno i precizno, ona najbogatija košarica iznosi 395,55 eura, lani je iznosila 327,80 eura, skuplja je za 21 posto u odnosu na prošlogodišnju. Srednja košarica iznosi 237,47 eura, lani 203,71 eura, skuplja je za 17 posto od prošlogodišnje. Ona najskromnija, najsiromašnija, koja je prepuna ustupaka, da tek nekako obilježimo te dane, iznosi 116,60 eura, lani je bi4la 100,25 eura, ona je poskupjela za 16,31 posto – pojasnio je.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a korištena je prosječna cijena za proizvode različitih i istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama.