Oporba traži ukidanje dozvole za odlaganje biootpada na Čretu

- Ako se zatvori kompostana, koja nikome nije smetala 30 godina, nestat će i rasadnik Zrinjevca, a onda se ne bih čudio da krenu prenamjene zemljišta, da u tom pojasu nikne neka stambena gradnja - pojasnio je Tomašević.

HDZ-ov gradski zastupnik Mislav Herman komentirao je aktualnu temu zbrinjavanja biootpada na Čretu. Nakon prosvjeda stanovnika Gornjeg Bukovca, Jazbine, Čreta, Jazbinskog odvojka i Dotrščine, kvartova koji su najzahvaćeniji neugodnim mirisom, i oporbeni zastupnici sada traže da se ukine dozvola za odlaganje otpada na kompostani.

FOTO: Otvorena televizija

– Biootpad na Čretu zamišljen je da dolazi samo iz zagrebačkog Zrinjevca, a ne da bude jedno opće odlagalište za biootpad u gradu Zagrebu. Oporbeni zastupnici i ono što smo mi i podržali je da se poništi dozvola za odvajanje biootpada na Čretu. Svjedoci ste bili i velikog nezadovoljstva građana. Mi smo također mišljenja da se to pitanje mora riješiti – rekao je Herman.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na zahtjeve oporbe oko ukidanja dozvola za zbrinjavanje biootpada na Čretu.

– Upravni postupci se vode za izdavanje takvih dozvola i privatnim subjektima, ne samo gradskom poduzeću. Uvijek se mora upravni postupak raditi po zakonu. Tu ne može biti političkih odluka. Kada tražite građevinsku dozvolu, tako je i kada tražite dozvolu za gospodarenje otpadom, tako je i kad se traži neka okolišna dozvola. Mora se raditi upravni postupak, koji se radi po zakonu. Ne može biti sviđa li se nekome nešto ili ne. Međutim, to je isto tako bespredmetno jer sam ja već prije dva tjedna donio zaključak da se tamo napravi ispitivanje kvalitete zraka, tako da je i to nepotrebno, no očito nisu bili informirani o tome – kazao je čelni čovjek metropole.

FOTO: Otvorena televizija

Objasnio je kako gradski ured ne može ukinuti dozvolu nakon što je ona izdana jer se radi o upravnom postupku.

– Ono što ja smatram da se događa jest da dio ljudi ne shvaća, ne govorim o svima, da je tamo rasadnik već gotovo 30 godina. Rasadnik Zrinjevca, za one koji ne znaju, u sklopu kojeg je kompostana, samo za zeleno granje, lišće i tako dalje, nalazi se između najveća dva gradska parka, parka Maksimir i parka Dotrščina. Između njih je rasadnik Zrinjevca. Ako se zatvori kompostana, što neki traže, a koja nikome nije smetala svih ovih 30 godina, a sada odjednom smeta. To će značiti da taj rasadnik Zrinjevca više nema smisla, a tamo proizvodi svih ovih 8000 stabala koje smo rekordno ove godine zasadili. Kao prvo, morat ćemo kupovati od privatnika stabla koja sadimo po gradu. Tog rasadnika više neće biti tamo, a onda ne bih se čudio da krenu prenamjene zemljišta, da u tom pojasu nikne neka stambena gradnja ili nešto slično – pojasnio je Tomašević.

Zaključio je kako se radi o vrlo atraktivnom zemljištu za neku drugu namjenu poput izgradnje građevinskih objekata, a što ne bi išlo u korist svim građanima Zagreba za razliku od kompostane.