Grad Zagreb ispunio cilj sadnje 8.000 stabala ove sezone

Posađeno je jedno stablo na svakih sto stanovnika Zagreba.

FOTO: Otvorena televizija

Grad Zagreb jučer je završio sadnju 8000 stabla u sezoni sadnje 2023./2024., ispunivši tako jedan od svojih važnih ciljeva ozelenjivanja, koje smanjuje onečišćenje zraka, ublažava posljedice ljetnih toplinskih udara i tako direktno utječe na poboljšanje zdravlja kod građana – pohvalili su se u priopćenju iz Gradske uprave.

– U ovoj smo sezoni posadili jedno stablo na svakih 100 stanovnika Zagreba, i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Vjerujem da su Zagrepčani i Zagrepčanke primijetili brojna nova stabla uz gradske avenije i glavne prometnice, na zelenim površinama i parkovima – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Ova jesensko-zimska sadnja obuhvatila je sve gradske četvrti na zelenim površinama koje održava Zrinjevac, a posađene su mladice 46 vrsta sadnica koje je uzgojio Zrinjevac u rasadniku Markuševec.

Najzastupljenije vrste kod sadnje su javor, kostela, lipa, liquidambar, jasen, crni bor, ukrasna trešnja, crvenolisni javor i magnolija. Prilikom sadnje vodilo se računa o izbjegavanju sadnje alergenih vrsta, i postojeći alergeni poput breze i topole zamijenjeni su gdje god je to bilo moguće.

Grad je u Programu građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2023. osigurao sredstva za realizaciju ozelenjivanja Grada Zagreba u iznosu od 1.5 milijuna eura s PDV-om, a za 2024. godinu 2.2 milijuna eura s PDV-om.