Astma je kronična bolest, ali nije nepobjediva

Zaposlenici, roditelji, mali pacijenti Dječje bolnice Srebrnjak obilježili su Svjetski dan astme, pod ovogodišnjim sloganom ‘Dišite s astmom’. Astma je najčešća kronična bolest djece u većini razvijenih zemalja. Srećom, uglavnom astma u djece protječe kao blaga ili umjereno teška bolest s kojom se uz odgovarajuće liječenje može živjeti normalno.
– Nama je cilj naglasiti važnost zdrave ishrane i sporta te podržati djecu da rade ono što vole kako bi imali zdravo i veselo djetinjstvo – istaknula je glavna sestra Zrinka Kračun.
Kako bi djeci i roditeljima olakšali proces upoznavanja s bolesti najvažnija je suradnja roditelja i liječnika.
– Jedan otvoreni odnos koji mi njegujemo između roditelja, djeteta i nas profesionalaca, koji smo ovdje savjetodavno tijelo u vođenju te bolesti, treba biti što bolji i iskreniji. Mi imamo znanje, ali roditelji svaki dan žive s djetetom i moraju znati kako reagirati u točno određenom trenutku – objašnjava pomoćnik ravnatelja Davor Plavec.
Simptomi ili znakovi koji bi mogli upućivati da dijete ima astmu su napadaji suhog kašlja uz prisutan osjećaj nedostatka zraka. Jednom postavljena dijagnoza sigurno nije laka roditeljima. Djetetu poznatog glumca Igora Mešina dijagnosticirana je astma u najranijoj dobi.
– Treba znati živjeti s tim, ali lako nama roditeljima koji nemamo astmu to reći, naravno da je djetetu najteže. To je jedna bolest koja kada ju čovjek osvijesti, ako se normalno prema njoj odnosi, nije nepobjediva. Savjetujem roditeljima da ne klonu duhom. Potrebno je biti uporan, redovit na pregledima i nema drugog rješenja – savjetovao je Mešin.
Astmu ne treba skrivati, ili je se sramiti jer ako informiramo ljude u našoj okolini oni nam mogu pomoći, a tada, uz pridržavanje savjeta liječnika, i uz ovu kroničnu bolest može se kvalitetno živjeti.