Na Bundeku svečano obilježen Prešernov dan

Na zagrebačkom Bundeku svečano je, polaganjem cvijeća, obilježen Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Riječ je o državnom prazniku, jednom od najvećih praznika, jer je Slovencima kultura izrazito važna, rekao je Darko Šanc, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine:
– Brojčano smo mali narod, ali smo zauzeli jedan lijepi dio zemljane kugle, i ne samo to, nego smo svojom kulturom, svojim jezikom, taj dio zemljine kugle i zadržati.
Osim u Zagrebu, Prešernov dan svečano je obilježen diljem Slovenije, a dan ranije dodijeljenje su Prešernove nagrade iz područja umjetnosti i kulture:
– Po cijeloj Sloveniji, sva kulturna društva, u općinama, školama, kulturnim institucijama priređuje posebne programe povodom tog praznika.
Prešernov dan obilježen je polaganjem cvijeća na Bundeku…
– Prije dvije godine kad smo postavili spomenik Prešernu smo se dogovorili da ćemo se za taj praznik sastajati ovdje, da to bude drugo okupljalište, pored našeg okupljališta u Slovenskom domu, da će ovdje biti drugi naš slovenski dom.
Inače, riječ je o najvećem slovenskom pjesniku. Umro je vrlo mlad, a svojim djelovanjem utro put demokraciji…
– Jedan kozmoplitizam što on sam kaže u svojoj pjesmi Zdravica, što puno govori o tome jer početak svih ratova je prijepir među narodima. On je već tada rekao budimo slobodni, volimo jedni druge i poštujmo jedni drugi. Zato je Prešern toliko bitan za Slovence, jer nam je usadio jedan slobodarski duh, i konačno, što je bitno i u odnosu između Hrvata i Slovenaca, to međusobno razumijevanje, kao susjedi da si pomažemo jedni drugima, i da budemo prijatelji.