Retrospektivna izložba Josipa Botterija Dinija čeka vas u Klovićevim dvorima do 2. lipnja

Mnogi su radovi stigli upravo iz Botterijevog ateljea, ali i iz crkava, galerija i muzeja.

FOTO: Zagrebancija.com

Više od 150 djela svestranog Josipa Botteri Dinija sabrano je u Klovićevim dvorima gdje je otvorena retrospektiva koja obuhvaća 60 godina stvaralaštva.

– To je jedna rekapitulacija, jedan pogled unatrag, retrospektiva – pomalo opasna. Čovjek se može uplašiti, ali može se i diviti. Za onogo tko je to radio, obično se nameće more pitanja. Ne smijemo sumnjati da ovo što smo sada napravili ima svoje vrijednosti i to će ova izložba potvrditi. Za mene je atelje moja a cappella, u njemu živim duhovno, nastavljam svoju duhovnost. Slikarski poziv nije na ‘botune’, on je nešto što živi sa mnom, on je moja družica. Ja jedino što želim je svako jutro poći posjetiti svoje slike i ako mi dođe nešto na pamet, da to i prenesem na platno – rekao je slikar Josip Botteri Dini.

FOTO: Zagrebancija.com

Od svojih slikarskih početaka sve do danas, neprekidno stvara, predan svom dubokom duhovnom nadahnuću evanđeljem, ostvarivši jedinstven opus unutar suvremene sakralne umjetnosti Hrvatske i svijeta.

FOTO: Zagrebancija.com

Što se tiče mog načina rada, ja sam ga polako otkrivao nakon Akademije koja je bila stroga i zahtjevna i vrlo poučna i studiozna. Imao sam divne profesore. Ivančić, Kulmer, Stančić, Hegedušić itd. Bilo je dovoljno biti blizu njih i da mi nisu ništa rekli već bi njihovi opusi na nas mogli djelovati kao inspiracija. Ja sam se već na Akademiji tražio i lomio nekako svoj put – dodao je Botteri Dini.

FOTO: Zagrebancija.com

Intrigantno Botterijevo slikarstvo, istovremeno je i klasično i moderno.

– Botteri poštuje klasičnu estetiku, razumije i gradi sliku na tim postulatima, ali s druge strane on je i dalje slikar tog nemira i uzbudljivosti. Botteri slikarstvo shvaća kao poslanje. Svježina njegove slikarske ideje veže se i sa prošlošću, a opet nosi neku upućenost transcendentalnoga – opisao je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti.

FOTO: Zagrebancija.com

Ova retrospektiva posjetiteljima nudi najkarakterističnije radove iz svih faza umjetnikova opusa. Mnogi su radovi stigli upravo iz Botterijevog ateljea, ali i iz crkava, galerija i muzeja.

FOTO: Zagrebancija.com

Botteri se jako razvijao, naročito kao mladi slikar krajem ’60.-ih, ’70.-ih i ’80-ih. On je isprobavao razne stilske pravce. Od njegovog akademskog doba gdje vidimo utjecaje njegovog profesora Stančića pa do razdoblja kad je krenuo u grafizam utjecajem vitraja kojeg je počeo izraživati u drugoj polovici ’70.-ih godina. On je zaista puno toga isprobao, što je dalo veliko bogatstvo njegovom stilu i opusu zbog čega se danas možemo diviti toj raznorodnosti – kazala je Anamarija Komesarović, kustosica izložbe.

FOTO: Zagrebancija.com

Josip Botteri Dini rodio se u Zagrebu 3. lipnja 1943., nakon čega se njegova obitelj seli u Split, gdje živi i danas. Studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu započeo je 1964. godine, gdje mu predaju znameniti profesori poput Ljube Ivančića, Ferdinanda Kulmera, Vjekoslava Paraća, Krste Hegedušića, Ive Režeka i drugih. Diplomirao je 1968. godine u klasi Miljenka Stančića. Na njegovo likovno formiranje snažno utječu djela Ivana Meštrovića, Marijana Trepšea, Emanuela Vidovića, Joze Kljakovića i Ive Dulčića.

FOTO: Zagrebancija.com

Više od 100 javnih djela Josipa Botterija Dinija može se vidjeti diljem Hrvatske i svijeta, kao što su vitraji u crkvi Sv. Križa u Sigetu u Zagrebu ili monumentalni friz Povijest Splita u hotelu Zagreb u Splitu. Monumentalni vitraji i mozaici krase crkvu sv. Leopolda Mandića u Melbourneu u Australiji, a vitraj, mozaik i slike nalaze se i u crkvi Krista Kralja u Porto D’Ascoliju u Italiji.

Izložba je u Klovićevim dvorima otvorena do 2. lipnja.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA