Muzej automobila ne sudjeluje u Noći muzeja: Ministarstvo kulture odbilo im sve programe!

Resorno ministarstvo na godišnjoj razini pomoglo je Muzeju automobila 2013., 2014. i 2015. godine s iznosima od po 30 tisuća kuna. Sredstva su im odbili dodijeliti već prošle godine, a povijest se sada ponavlja

U moru zagrebačkih muzeja, njih nekoliko su drugačiji, posebniji. Upravo zbog toga i zanimljiviji posjetiteljima. Jedan takav muzej je svakako Muzej automobila Ferdinand Budicki. Svoja je vrata otvorio 2013. godine i odmah probudio veliko zanimanje javnosti. Te godine u Noći muzeja smjestio se na treće mjesto najposjećenijih muzeja – prostorom bivše zagrebačke tvornice Pluto, U ulici Ljudevita Posavskog, prodefiliralo je 10.150 posjetitelja.

Godinu kasnije, Muzej automobila tijekom te popularne manifestacije posjećuje više od 15.000 građana i turista, 2015. bilježi 13.730 posjetitelja i onda lani njih 12.360.

Ove godine, objavili su na društvenim mrežama, u Noći muzeja neće sudjelovati. I to zahvaljujući Ministarstvu kulture koje je odbilo sve njihove ideje.

“Odbijeni su svi predloženi programi: tisak muzejskog kataloga, brošura i depijana; organizacija noći muzeja, edukativno-tehničke dječje igraonice u prostoru Muzeja, organizacija velike otvorene izložbe na Zrinjevcu i tematske izložbe u prostoru Muzeja”, kažu iz Muzeja automobila.

Muzej će raditi, ali ulaz će se naplaćivati

Resorno ministarstvo na godišnjoj razini pomoglo je Muzeju automobila 2013., 2014. i 2015. godine s iznosima od po 30 tisuća kuna. Sredstva su im odbili dodijeliti već prošle godine, a povijest se sada ponavlja.

Zbog čega je to tako pitali smo Ministarstvo kulture koje odgovara kako manifestaciju sufinancira organizatoru, odnosno Hrvatskom muzejskom društvu, a ne pojedinačna događanja ustanova u Noći muzeja.

“Obavještavamo vas da je OTK Ferdinand Budiciki prijavio na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2017. godinu, pod muzejsko-galerijsku djelatnost, program Noć Muzeja te programe vizualne djelatnosti: Edukativne radionice i učionice “Bešte ljudi – ide auto”, Izložba “Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1945. -1985.” i Katalog Muzeja automobila Ferdinand Budicki (katalog je već financiran). Sve programe su sukladno temeljnim kriterijima razmatrala i vrednovala nadležna Vijeća, savjetodavna tijela ministrice kulture.

Vezano uz program Noć muzeja, Ministarstvo kulture sufinancira ovu manifestaciju organizatoru, Hrvatskom muzejskom društvu, dok se pojedinačna događanja koja pripremaju muzejske ustanove ne sufinanciraju.”

Istovremeno doznajemo kako će vrata Muzeja biti otvorena za Noć muzeja, ali će ulaz biti moguć samo uz kupljenu ulaznicu. Ipak, besplatno će ga moći razgledati osobe s psiho-fizičkim oštećenjima, branitelji i umirovljenici.