Ne propustite Vincekovo u Sv. Ivanu Zelini uz okrepu kuhanim vinom i domaćim kobasicama

Program Vincekovog 2017. u Svetom Ivanu Zelini počinje u 14:00 sati misom posvećenom sv. Vinku, đakonu, s blagoslovom vinograda, u kapeli Sv. Duha u Vrtačama. U 15:00 sati slijedi rezidba i zalijevanje trsova

Kako to nalažu stari vinogradarsko – vinarski običaji, 22. siječnja 2017. godine obilježava se Vincekovo; početak nove vinogradarske godine. Vinari će tom prigodom posjetiti svoje vinograde, zaliti koji trsek dobrom vinskom kapljicom, darivati ga domaćom kobasicom te odrezati prve rozgve sa reznika i ponijeti ih kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, pokazale kako je trsje prezimilo ovu zimu. Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Vincekova u Gradu Sv. Ivanu Zelini bit će Udruga vinara i vinogradara Brina, a prigodni običaji biti će obavljeni u vinogradu člana udruge.

Program Vincekovog 2017. u Svetom Ivanu Zelini počinje u 14:00 sati misom posvećenom sv. Vinku, đakonu, s blagoslovom vinograda, u kapeli Sv. Duha u Vrtačama. U 15:00 sati slijedi rezidba i zalijevanje trsova prema starim narodnim običajima zelinskog kraja, a uz sudjelovanje Hrvatskog pjevačkog društva Zelina. Od 16:00 sati na programu je okrepa kuhanim vinom i domaćim kobasicama, uz nastup Brina banda.

Organizatori manifestacije su Grad Sveti Ivan Zelina, Turistička zajednica Grada Svetog Ivana Zeline i Udruga vinara i vinogradara Brina.