MJESTA ZA PANIKU NEMA: Suzbijanje komaraca u Gradu Zagrebu ide po planu

Grad Zagreb osigurao je više financijskih sredstava za suzbijanje komaraca nego proteklih godina, a primjedbe izvođača kako sredstava nedostaje nisu istinite, ističu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar

Tijekom ljetnih mjeseci, u Gradu Zagrebu, najveći su napasnici tigrasti komarci, čija aktivnost traje dok temperature ne padnu. Tako je nedavno zabilježen i prvi slučaj groznice Zapadnog Nila, bolesti koju oni prenose.

– Radi se o vrsti tigrastih komaraca koja je slučajno, nenamjerno prenesena s gumama, iz europskih i azijskih zemalja, dakle udaljenih područja, a koja se ovdje udomaćila. Razvijaju se u malim leglima, a ljudi često ostvaruju uvjete za nastanak legla ostavljajući vodu u svojim dvorištima, okućnicama i svom okruženju – objasnila je biologinja Ana Klobučar.

Od početka sezone države Europske unije bilježe stotinjak oboljelih, dok je u Hrvatskoj potvrđen jedan slučaj, a zbog odgovarajućih simptoma zaražena osoba hitno je hospitalizirana.

– Simptomi zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava su: dezorijentiranost, konfuzija, loše osjećanje te grčevi u mišićima. Oni se javljaju u svega u jedan posto zaraženih slučajeva, dok 80 posto njih nema nikakve simptome bolesti. U 20 posto slučajeva javljaju se simptomi kao kod gripe, ali izvan sezone gripe – dodala je Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Stručnjaci ističu kako je situacija s komarcima u Gradu Zagrebu pod kontrolom, a ove godine Grad je izdvojio 3.300.000 kuna za suzbijanje komaraca.

– Financijskih sredstava Gradski ured za zdravstvo osigurao je više nego dovoljno, čak više nego što se prije osiguravalo, tako da ničije opravdanje ne može biti da novaca nema, da se zbog toga nije odradilo. Grad je odradio svoje, mi ćemo provesti dodatne kontrole, a Grad je taj koji će natjerati izvođače da odrade svoj posao – zaključio je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Nakon zaprimljene dojave o najezdi komaraca, izvođač je dužan u roku od tri dana izaći na teren i napraviti suzbijanje uz prethodnu obavijest javnosti.