Održano 19. natjecanje Jastreb Open – Kupa

Na ovogodišnjem međunarodnom taekwondo turniru sudjelovalo je 817 natjecatelja, a sredstva su se prikupljala za djevojku oboljelu od cerebralne paralize.

Jastreb Open – Kup Veleposlanika Republike Koreje kao najveće svjetsko humanitarno natjecanje, održano je ovog vikenda u Domu Sportova. Ovogodišnji cilj bio je prikupiti 80 000 kuna za liječenje djevojke Nike Rogar oboljele od cerebralne paralize. Na turniru je sudjelovalo 817 natjecatelja iz 5 zemalja i 60 klubova

– Uvijek se jednom godišnje pridružimo ljudskoj dobroti nesebičnog davanja i za nekoga organiziramo ovaj turnir. Ove godine je to bila djevojka Nika, te se nadam da će hrvatska javnost i dobri ljudi prepoznati ovu sportsku i humanitarnu misiju – navodi Tamara Pradegan, glavna tajnica Taekwondo kluba Jastreb.


A samih početaka ovog korejskog sporta u Hrvatskoj prisjetio se i jedan od naših najboljih taekwondoista.

– Krenuli smo 1968.godine i iduće godine slavimo 50 godina taekwondoa u Hrvatskoj. Sve je krenulo s 3 kluba, a danas imamo 140 klubova i nakon nogometa smo najmasovniji sport. Radimo na edukaciji kadrova i na osnivanju taekwondo akademije. Mislim da je taekwondo našao svoje mjesto pod suncem. Prije 50 godina na nas su gledali kao na neke čudake koji u bijelim plahtama mašu nogama. Nitko nas nije ozbiljno shvaćao – tvrdi Ante Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza.

Natjecanje je otvorio gradonačelnik Milan Bandić, koji je iduće godine obećao turnir preseliti u zagrebačku Arenu povodom 50.obljetnice ovog sporta u Hrvatskoj i 20. po redu Jastreb Opena.