MEMORIJALNI ULTRAMARATON ZAGREB – VUKOVAR: Tradicionalna utrka trči se putevima dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata

Devet natjecatelja tradicionalnog Memorijalnog ultramaratona krenulo je iz Zagreba prema Vukovaru. Na putu do odredišta stat će u gradovima diljem Slavonije kako bi odali počast palim borcima Domovinskog rata

Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba po 16. put organizirala je memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar. Dugačak je čak 344,1 kilometar, te se trči pod parolom “Put dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”.

– Trčimo u znak sjećanja na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i pripadnike svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske koji su u jesen 1991. godine krenuli na neizvjestan put prema Vukovaru. Na tom putuodređeni broj branitelja ostao je na raznim bojištima, a dio njih je nažalost poginuo. Mi ćemo danas, kao i svaki dan maratona, položiti vijence i zapaliti svijeće njima u čast. To su istinski heroji Domovinskog rata- objašnjava Siniša Šukunda, dopredsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba.

Sa starta u Zagrebu krenulo je devet natjecatelja koji na ultramaraton ne gledaju samo kao na sportsko natjecanje.

– Četvrti put sudjelujem u ultramaratonu. U sportskom smislu to znači jedan veliki izazov, jer ne postoji puno ljudi koji to mogu istrčati. U ljudskom smislu, to mi znači puno više, jer znam u čiju se čast trči. Meni najviše ovdje znače prijateljstva koja sam ovdje sklopio. Nismo suparnici već familija – priznao je Zmago Horvat iz Maribora.

Grad Zagreb od početka je pokrovitelj ovog ultramaratona.

– Sudionici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja i očuvanja dostojanstva pripadnika HOS-a – poruka je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.