Inicijativa mladih: Janko Bobetko optužen je za ratni zločin, ne možemo ulice nazivati po njemu!

Tomislav Jonjić iz Kluba Neovisni za Hrvatsku kometirao je da je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno i da nema zapreke da se prijedlog usvoji

Imenovanje ulica po kontroverznim osobama, optuženicima za ratne zločine ne omogućava napredak, smatraju iz Inicijative mladih za ljudska prava, koji su uoči početka zasjedanja Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova upozorili na prijedlog imenovanja ulice po stožernom generalu Janku Bobetku.

-Janko Bobetko je general JNA i hrvatske vojske. General je optužen pred Međunarodnim kaznenim sudom za zločine u Medačkom džepu gdje je ubijeno sto civila i pljačkana je njihova imovina. Osim toga, nepravomoćnom presudom je 2013. za slučaj Prlić prokazan kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata. Mislimo da je ovo kontroverzan prijedlog, nije dobro da se ulice imenuju prema osobama koje su optužene za ratne zločine, a nikada te optužbe nisu oslobođeni pred sudovima – izjavio je Nikola Pukarić, član Inicijative mladih za ljudska prava.

S druge strane, zastupnik iz kluba Zlatka Hasanbegovića, Tomislav Jonjić, lamentirao je o presumpciji nevinosti.

-U opću abecedu spada svijest o tome da je svatko nevin dok mu pravomoćna presuda ne dokaže drugačije. General Bobetko je umro prije bilo kakve presude. Ni u jednom civiliziranom društvu ne može se suditi mrtvoj osobi – izjavio je Jonjić.

Članica Odbora Rada Borić, tražila je odgađanje ove točke, prvi razlog je formalni zbog nedostatka mišljenja vijeća gradske četvrti, što nije nužan dokument, a drugi upravo zbog upozorenja Inicijative mladih.

-Budući da će se o gospodinu Bobetku tek donijeti odluka da li je sudjelovao u zločinačkoj organizaciji, a presude hrvatskih sudova mu ne idu na ruku, mislim da trebamo biti pažljivi, dok nećemo imati odluku suda, mi kao odbor moramo biti pažljivi oko toga – dodala je Borić.

Inicijativa mladih s druge strane predlaže da se umjesto imena Janka Bobetka, na ovoj ulici nađe ime Josipa Reihla- Kira.

-Josip Reihl Kir bio je hrvatski policajac koji je radio na tome da se sukobljene strane pomire, pronosio je mirotvorstvo, smatramo da bi to pronijelo vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i to je poruka koja bi pokazala svim mladima da je važno raditi na tim vrijednostima – zaključio je Nikola Pukarić.

Većinom glasova Odbor je ipak usvojio prijedlog o kojemu će raspravljati Gradska skupština.