Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Na zagrebačkom Glavnom željezničkom kolodvoru, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba Luke Korlaeta, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Zamjenik Korlaet je zapalio svijeću ispred Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima. Supredsjedateljica Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust Sara Lustig održala je govor te je u obraćanju nazočnima istaknula važnost sjećanja na žrtve Holokausta i borbe protiv svih oblika diskriminacije i mržnje.

“Okupili smo se kod Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima kako bismo odali počast prošlosti i budućnosti sjećanja na Holokaust. Kao što većina vas zna, hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) je inspirirano spoznajom da je naša generacija posljednja generacija koja će imati privilegiju i priliku interakcije s preživjelima. Svake godine Ujedinjeni narodi biraju temu za ovaj dan. Ove godine UN je izabrao temu prepoznavanja izvanredne hrabrosti žrtava i preživjelih Holokausta. Prema tome, tijekom plenarne sjednice IHRA-e u Zagrebu, hrvatsko predsjedništvo IHRA-e odlučilo je preimenovati konferencijske prostorije Nacionalne i sveučilišne knjižnice i posvetiti ih židovskim, romskim i srpskim preživjelima u Drugom svjetskom ratu”, rekla je Sara Lustig, supredsjedateljica Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust (IHRA).

Jedna od konferencijskih soba u NSK dobila je ime prema Borisu Braunu, dugogodišnjem članu Židovske općine Zagreb koji je preživio Holokaust.

“Ovo spomen područje posvećeno je židovskoj zajednici i mnogim drugim žrtvama ustaškog režima. Služi kao kamen spoticanja i živi spomenik na običnom mjestu. Mjesto kroz koje su zagrebački Židovi, među njima i Boris Braun, transportirani. Zahvaljujemo gradu Zagrebu što je na dan Jom Hašoa 2022. godine otvorio ovo spomen obilježje i spomen ploču na kojoj piše: S ovog mjesta oko 800 zagrebačkih Židova deportirano je u nacistički koncentracijski logor za istrebljenje Auschwitz u kolovozu 1942. godine. mjesto. Dalje niz ovu cestu nalazi se Francuski paviljon danas poznat kao Studentski centar. Za tisuća zagrebačkih Židova Francuski paviljon bio je zatvor i mjesto odakle su transportirani u logore poput Jasenovca u kojima je ubijeno više od 11 000 hrvatskih Židova” dodala je Sara Lustig, supredsjedateljica Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust (IHRA).

Hrvatsko predsjedništvo IHRA-om potiče suradnju između stručnjaka i političke razine, jačajući IHRA-ine procedure i učinkovitost te je donesena IHRA-ina Povelja o očuvanju spomen-područja.

“Danas u Zagrebu imamo čast lokalno pokrenuti povelju IHRA-e za očuvanje područja koju je nedavno usvojilo svih 35 zemalja članica IHRA-e tijekom zagrebačkog plenarnog sastanka IHRA-e. Ovo je moćan alat za zaštitu zapisa o Holokaustu, povelja IHRA-e postavlja načela zaštite od zajedničke prijetnje mjestima koja omogućavaju da se nastavi s autentifikacijom povijesti na isti način na koji su to činili preživjeli”, zaključila je Sara Lustig.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta odlukom UN-a obilježava se 27. siječnja, na dan kad su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. Ovaj dan važan je podsjetnik na užase Holokausta, genocida u kojem je ubijeno šest milijuna Židova. Obilježavanje ovog dana važno je kako bismo se prisjetili žrtava i spriječili da se nešto slično ikada ponovi.